Geniet som förstörde sitt liv – med kokain

Sportbladet Poker
berättar historien om
underbarnet Stu Ungar

Världsmästare Stu Ungar lycklig efter att ha vunnit VM i poker 1997. Drygt ett år senare hittades han död på ett motell i Las Vegas.
Världsmästare Stu Ungar lycklig efter att ha vunnit VM i poker 1997. Drygt ett år senare hittades han död på ett motell i Las Vegas.

Han var underbarnet som vann två VM-titlar och hundratals miljoner för att sen förlora allt till vansinnesgambling och tungt kokainmissbruk.

1997 gjorde en svårt sargad Stu Ungar VM-comeback – och vann osannolikt nog titeln som för alltid skrev in honom i historieböckerna. Bara ett år senare var han död, utblottad på ett sjavigt motellrum i Las Vegas, han som kallats den störste pokerspelaren genom alla tider.

Fenomenet Stu Ungar är inte alldeles lätt att få grepp om. Å ena sidan var han en liten, tunn judisk pojke från New York som tidigt blev geniförklarad och fick sköta familjeföretagets bokföring som barn eftersom han var så bra på siffror. Å andra sidan använde han främst sin talang till kortspel, Stu vann sin första Gin Rummy-turnering som tioåring, och kom tidigt i kontakt med personer från New Yorks undre värld.

Tung kokainist

Han var också mannen som lovade sig själv att aldrig använda droger, eftersom han sett vad missbruket hade gjort med hans mor. Men bara några år efter moderns död själv var tung kokainist, som tog så mycket droger att han aldrig någonsin lyckats bli 45 år gammal om inte för den egna dottern Stefanie.

Det enda som är helt säkert är att Stu Ungar var fullständigt fenomenal på kort. När han flyttade till Las Vegas i mitten på 1970-talet byttes Gin Rummyn så småningom mot pokern, framförallt No Limit Texas Hold'em, och Stu visade sig vara en stjärna där också. 1980 spelade han sin första Hold'em-turnering någonsin, WSOP:s main event vilket kan direktöversättas till pokerns VM, och vann naturligtvis alltihop.

Kan ha spelat in 30 miljoner dollar

Många ville få det till att ynglingen hade haft flyt, men de rösterna tystnade snabbt när han 1981 gjorde om bedriften. Pengarna rullade in, bara de två WSOP-titlarna gav honom 740 000 dollar i prispengar, en förmögenhet på den tiden. Ändå gjorde Stu Ungar mångdubbelt mer vid cash game-borden. Det sägs att han under karriären spelade in i trakterna av 30 miljoner dollar vilket motsvarar över 230 miljoner kronor, och ännu betydligt mer än det i dåtidens penningvärde. Ändå var han för det mesta utan pengar. Pokervinsterna gick åt till att upprätthålla spelmissbruket på hästar, sportspel och rena turspel som black jack och roulette.

Kokainmissbruket blev också bara värre och värre. 1986 blev han lämnad av hustrun Madeline som hade fått nog. Och vid WSOP:s main event var Stu plötsligt spårlöst försvunnen under den tredje dagens spel. Han hittades på golvet på sitt hotellrum, medvetslös efter en överdos, och fick köras akut till sjukhus. Naturligtvis kunde han inte spela i turneringen mer, men han hade ett så enormt markövertag att det ändå räckte till en niondeplats och 160 000 kronor i prispengar.

● ● ●

Stu Ungar gjorde inte comeback på den stora scenen förrän 1997, återigen handlade det om WSOP:s main event. Han var utblottad och skuldsatt, men fick inköpet på 10 000 dollar betalt av vännen och pokerproffset Billy Baxter.

Han dök upp som ett fullkomligt vrak, med ett par mörkblå runda glasögon på sig för att dölja att han näsvägg fullständigt förtvinat efter allt kokainmissbruk. Det spelade ingen roll. Stu Ungar vann igen, hans tredje WSOP main event-titel vilket han är ensam om genom tiderna tillsammans med Johnny Moss. Skillnaden är att Moss faktiskt inte vann sin första titel, på den tiden röstades han fram av de andra spelarna.

När tv-profilen Gabe Kaplan intervjuade honom efter segern frågade han Stu om kommer att ta tag i sitt liv. Ungar petade upp sina glasögon som halkat ner på nästippen och svarade:

– Gabe, det finns bara en person som kan vinna över mig, och det är jag själv.

Ett år senare var Stu Ungar pank igen. Missbruket hade fortsatt, men eftersom hans näsa var så förstörd att han inte kunde sniffa kokain hade han gått över till att röka crack. Han var så nedgången att han vägrade spela WSOP trots flera erbjudanden om att betala hans insatser, han ville helt enkelt inte göra bort sig.

Den 22 november 1998 hittades han död på sitt rum på sjaviga Oasis Motel i Las Vegas. I fickan hade han 882 dollar, alla hans ägodelar i livet. Trots att han lyckats få låna 25 000 dollar bara en vecka tidigare. Dödsorsaken var inte överdos, utan ett hjärtfel, som dock ska ha uppkommit på grund av hans långvariga drogmissbruk.

Världens genom tiderna bäste dog utblottad och ensam, en historia lika tragisk som den är fantastisk.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN