Vettel jagar VM-titeln

avAnna Andersson

Red Bullföraren närmar sig teamkamraten i tabellen

Sebastian Vettel är på jakt. Efter VM-titeln och teamkollegan Mark Webber.

Nu är han ett steg närmare.

Foto: AFP
Sebastian Vettel vann på Suzuka för andra året i rad.

Sebastian Vettel dominerade Japans GP från den första träningen i fredags till målgång. Han vann racet före teamkollegan Mark Webber och Fernando Alonso, Ferrari.

Vettel trea i VM

Det betyder att tysken nu är trea i VM, på samma poäng som Ferraris Fernando Alonso och han har 14 poäng upp till VM-ledaren Webber.

Tre lopp återstår.

– En fantastisk dag, det började med kvalet i morse då jag tog pole och sedan fortsatte det med racet under eftermiddagen. Det var fantastiskt, säger Sebastian Vettel till internationella medier.

– Teamet har jobbat enormt hårt, flera av killarna i depån har inte sovit en blund mellan torsdag och lördag, därför kändes det lite skönt att det inte blev något kval så att de fick sova ordentligt och var pigga i dag.

Sebastian Vettel tog starten från sin pole position, samtidigt som hans teamkollega Mark Webber inte alls kom i väg lika bra från sin andraposition. I stället var det Renaults Robert Kubica som var tvåa ut ur den första kurvan.

Rörigt i starten

Men efter en rörig start där sex bilar tvingades bryta, bland annat Renaults Vitalij Petrov, Felipe Massa, Ferrari och Vitantonio Liuzzi, Force India, så kom säkerhetsbilen ut på banan. Där bakom tappade plötsligt Robert Kubica ett hjul - och Mark Webber fick tillbaka sin andraplats.

Allt detta hade hänt innan loppet ens var tio minuter gammalt.

– Jag hade en bra start från rena sidan, den var avgörande. Efter det att säkerhetsbilen lämnat banan så kunde vi dra i från fältet och sedan kontrollera loppet. Sedan fick jag lite vila bakom Jenson Button ett tag, jag kom inte om utan passade på att pusta ut lite till dess att han gick i depå. Då var det bara att köra och ta hem segern, säger Vettel.

– Det är verkligen roligt att köra här, framförallt när det blir lite mindre bensin i bilen, det stämmer bra och det ser man troligen på mig också.

För Mark Webber var andraplatsen en liten seger, han utökar avståndet till Fernando Alonso och McLarenbilarna.

– Mycket bra dag på jobbet, säger VM-ledaren,

– Kvalet var väldigt jämnt, men det är väldigt viktigt. Jag visste att det skulle vara svårt för mig att vinna om inte starten var perfekt, sedan hade jag lite tur när Robert Kubica tappade hjulet och efter omstarten var det ganska klart. Det är svårt att komma om bilen framför, men kommer sällan så nära. Men jag är enormt glad över resultatet, och jag tappade inte allt för mycket, säger Mark Webber.

Tredje att vinna två år i rad

Sebastian Vettel är därmed den tredje föraren som vunnit på Suzuka två år i rad, det har Mikka Häkkinen och Michael Schuamcher klarat av – och de har sedan vunnit VM.

– Det är ett bra omen, det är stora namn och jag har ingenting emot det. Jag ska göra allt vad jag kan, säger Sebastian Vettel.

Efter loppet i Singapore sa han i teamradion:

– Vi tar dem, vänta bara ska ni se.

Nu är det tre lopp kvar av säsongen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1