Längdskidor

”Fruktansvärt många som är en grå massa”

Av: 

Petra Thorén

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

Skidlandslaget imponeras inte av norrmännen

Världscupen börjar nästa månad, fajten mot Norge börjar nu.

De svenska herrarna tycker att norrmännen tränar på fel sätt, har blivit klenare och inte kommer palla trycket på VM i Holmenkollen.

– De är så fruktansvärt många som bara är en grå massa, säger Marcus Hellner.

Hellner.
Hellner.

20 november inleds världscupen och Norge kommer dit med ett sämre traditionellt lag än på länge.

Det anser de svenska längdherrarna.

– På herrsidan har de inte lika vasst lag. Fast de var tvåa på stafetten i OS fick de ändå rejält pisk av oss, säger Johan Olsson.

Olsson och de andra är imponerande av regerande världscupsvinnaren Petter Northug, men skräms inte alls av någon annan. Inte dubble världsmästaren Eldar Rönning, inte OS-bronsmedaljören Martin Jonsrud Sundby.

– Northug är bäst hos dem, så han kör nog bra. Förutom honom är det tunt, säger Daniel Rickardsson.

Är Norge tunnare än på länge?

– Jag vet inte om de är smalare, men de är lite klenare. Det känns som de var vassare för några år sedan. Då kunde fler ta världscupspoäng.

Hemmaplan – extra press

I februari går VM i Holmenkollen, där hemmastödet brukar vara massivt. Men den här gången är det inte bara positivt, tror Emil Jönsson.

Kan de norska åkarna hantera pressen på hemmaplan?

– Nej. Det kommer att bli en speciell känsla. De kommer att ha ett enormt drag med sig, men om det går lite sämre i inledningen kan det vara tufft. Så nej, det tror jag inte.

Bra läge för er svenskar att åka dit?

– Ja, visst är det, jag tycker det är skitkul jag.

Marcus Hellner tror förklaringen ligger i träningen. Svenskarna har gått över till effektivare pass, där antalet träningstimmar sänkts men kvaliteten höjts. Norge verkar däremot göra fel.

– Sverige har toppen. Vi är fyra stycken som kan vinna en världscup, det bygger ett starkt lag. Så har inte Norge det. De kanske har sammanhållning, men det verkar vara något med träningen som de inte gör rätt, säger han.

Vad menar du att de gör fel?

– Jag har ingen insikt i vad de gör, men de borde vara bättre än de är. De har en otrolig kapacitet att få fram åkare, men... jag kan inte peka på vad de gör fel, men de har bara Petter. Hela laget bygger på honom.

”En morot”

Eldar Rönning hör sina konkurrenters ord, men har svårt att hugga tillbaka. Laget har inte presterat och analyserar nu vad som gått fel. Lagom till hemma-VM tänker de slå tillbaka.

– Det blir en morot med en svensk-norsk duell där. Stafetten blir det avgörande ögonblicket, så där blir det take it or lose it, säger han.

ANNONS

Har du en dyr bilförsäkring? Jämför och se om du kan få billigare alternativ här.

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Längdskidor

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor