Björkman: ”Jag hatar det verkligen”

Publicerad:

Kommenterar nu tennisskandalen

Jonas Björkman jobbar nu som tränare.
Foto: TT
Jonas Björkman jobbar nu som tränare.

Jonas Björkman, 43, slutade med tennisen i samma veva som de första läggmatcherna blev kända.

Han tycker att sporten jobbar hårt för att få bort fuskarna.

– Ingen vill ha det här, säger han till TT.

Enligt läckta hemliga dokument misstänks 16 spelare, som varit rankade bland världens 50 bästa, någon gång fram till 2008 ha lagt sig i utbyte mot pengar från spelsyndikat.

Enligt BBC och Buzzfeed har ingen av spelarna varit föremål för utredning.

Men att tennisens organisationer inte jobbar tillräckligt för att sätta stoppa för läggmatcher håller Björkman inte med om.

– Sedan jag slutade är jag inte så insatt i det, men jag vet att det jobbas extremt mycket emot läggmatcher. Ingen vill ha det här. Problemet är att hitta bevisen så att du kan sätta dit dem som håller på. Jag hoppas att man kommer åt så många som möjligt.

"Var väldigt naiv"

Björkman slutade 2008.

– I ärlighetens namn var jag väldigt naiv när folk började prata om läggmatcher. Jag trodde aldrig någonsin att det skulle förekomma inom tennisen, men det kom rykten och jag tänkte att det skulle vara otroligt om det var sant.

– Som tur är har det hänt lite, spelare har åkt dit och stängts av på livstid. Det är skönt att man tagit tag i det och jobbar för att få bort det.

– Det är som dopning, inget som ska få förekomma, säger han.

Inte tillfrågad

TT: Blev du, direkt eller indirekt, erbjuden pengar för att förlora?

– Nej. Jag hatar det verkligen. Dessutom hade jag en stark roll som ordförande i spelarrådet under några år så jag tror nog ingen vågade fråga mig.

TT: Misstänkte du någon gång att du vann väl lätt?

– Nej.

TT: Pratas det mycket spelare emellan om läggmatcher?

– Jag skulle säga att det var mer under mitt sista år. Då var det mer färskt. Nu känns det som om de har mer kontroll på det. Under de åtta månader jag tränade Andy Murray hörde jag inte någon som sade att en match verkade skum.

TT: Hur stort är problemet med läggmatcher idag, tror du?

– Svårt att säga. Nu finns det ett system som är mer strukturerat. Du har folk som jobbar med det och är på plats på varje tävling. På så vis har man kommit längre.

Henrik Skiöld/TT

Publicerad:

LÄS VIDARE