”Folk kom fram på gatorna i Chicago och gratulerade”

avAnna Andersson

Publicerad:

Anonym i Sverige – men Jonnie är snabbast i världen

Foto: MARK J. REBILAS-USA TODAY SPORTS USA TODAY SPORTS
Jonnie Lindberg har inlett säsongen strålande. Här jublar han efter en seger i Pomona, Kalifornien.

Han är den okände svensken som erövrat motorvärlden – med hastigheter över 435 km/timmen.

– Vi är mer kända i USA än i Sverige, säger Jonnie Lindberg.

I Sverige är han känd för dragracingens fantaster. I USA blir han stoppad på gatorna. Där är dragracing, Nascar och i viss mån Indycar större än Formel 1 som i Europa betraktas som motorsportens kungaklass. Jonnie Lindberg kör nu sin andra säsong i amerikanska NHRA och han dominerar i klassen Top Alcohol Funny Car.

På tre tävlingshelger har han tagit två segrar, den tredje vann en annan svensk, Ulf Leanders. Lindberg har också slagit tre världsrekord och han kommer upp i en hastighet över 437 km/timmen.

– För någon som inte förstår dragracing går det att jämföra med fritt fall på en nöjespark. Du ska köra allt du kan på en viss sträcka, i fritt fall kommer du upp i 1 G, jag har 4 G i starten, det betyder att det är fyra gånger så mycket varje repa vi kör, berättar Jonnie Lindberg.

– En sportbil går från noll till hundra på fyra sekunder, efter fyra sekunder är jag redan uppe i 300 km/timmen. När vi pratar om den värsta klassen Top Fuel så kan en F1:a passera den bilen i maxfart, men dragracingbilen är ändå snabbast i mål.

Sänds direkt i USA

Efter en tuff första säsong har framgångarna kommit och han leder mästerskapet som sänds direkt i amerikansk tv.

– Jag har lärt mig banorna, vi har som team jobbat väldigt bra under vintern och jag är också i toppform, säger han.

Vad krävs för att bli snabbast i världen, som du är just nu?

– Dels måste man vara duktig på att köra, men också ha en bra teamchef. Det är 4 000 hästkrafter i motorn och det är mycket som ska stämma, kopplingen, däcktrycket och motoreffekten. Vi kör inte ens i fem sekunder, men jobbar med motorn i minst en timme.

– Du ska bara köra så snabbt det går, rakt fram, repan är över på fem sekunder och då kör vi i mer än 435 km/timmen. Det är en extrem sport, det gäller att vara startsnabb, sover du en hundradel i starten är det över. Ett misstag och du har förlorat, säger Jonnie Lindberg.

Vilken är din målsättning i år?

– Att vinna mästerskapet, om vi får ihop ekonomin så att vi kan fortsätta köra framöver.

Blev igenkänd i USA

Jonnie Lindberg och hans team har inlett säsongen strålande, men i Sverige är han anonym.

– Vi är mer kända i USA än hemma, så är det, berättar han.

– När jag gick med priset i handen på gatorna i Chicago kom det fram folk och gratulerade. De visste precis vad det handlade om, så är det inte hemma i Sverige.

Men det kan fortsatta framgångar ändra på.

ANNAS MOTORLISTA – VECKA 14

1) Sebastan Vettel.

F1-föraren vann Malaysias GP. Han tog sin första seger för Ferrari i sitt andra lopp för stallet och han tog Ferraris första seger sedan maj 2013. Det var en imponerande vinst som förhoppningsvis gör att säsongen framöver blir en kamp mellan fler stall och förare. Mercedes bör ta denna varning på allvar.

2) Valentino Rossi.

36 år gammal leder han VM i motoGP, det har han inte gjort sedan 2010. Italienaren som har nio VM-titlar i olika klasser vann premiären efter fantastisk körning.

3) Jonnie Lindberg.

Den svenske dragracingföraren var snabbast i kvalet, vann deltävlingen och slog två världsrekord förra helgen. Är i storform och leder mästerskapet i USA.

4) Mattias Ekström.

Gör en dubbel satsning i år, på DTM-titeln i Tyskland och på VM-titeln i rallycross. Han kör minst 11 av 13 tävlingar i VM, även om DTM är första prioritet.

5) Gustav Malja.

Fina försäsongstester av den talangfulle svensken som satsar på World Series by Renault 2015. Premiär om tre veckor.

6) Emelie Liljeström.

19-åringen från Västerås ska köra STCC 2015, hon är första svenska kvinna i serien på 16 år.

7) Anton Lundgren.

Den svenske MX2-föraren tog poäng i båda VM-loppen i Argentina. Han ligger på plats 20 i mästerskapet. Filip Bengtsson i MXGP är 26:a.

8) Dani Pedrosa.

Spanjoren har haft stora problem med armen och har opererats en tredje gång, därför missar han motoGP-loppen i USA och Argentina. Han ersätts av Hiroshi Aoyama.

9) Simona de Silvestro.

Schweiziskan får chansen i Indy 500, hon kör den femte bilen för Andretti Autosport. I startfältet finns också stjärnor som Castroneves, Montoya, Power, Andretti, Hunter-Reay och Sato. Ytterligare förare tillkommer.

10) Bernie Ecclestone.

Han vill göra F1 ännu mer populärt, genom att köra lopp enbart för kvinnor under tävlingshelgerna. Williams utvecklingsförare Susie Wolff tycker att idén är dum, Lotus reservförare Carmen Jorda däremot tycker att den är bra.

MOTORSTOPP:

Antonio Lindbäck.

Speedwayföraren hade 1,51 promille i blodet när han ertappades av polisen natten till den 16 mars. Nu vill åklagaren väcka åtal för grov rattfylla.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport