Matchfixningshärva nedlagd

SPORTBLADET

Svensk basket har skakats av en misstänkt matchfixningshärva.

Men nu är förundersökningen nedlagd, skriver Dagens Nyheter.

– Det här visar ju att det inte är olagligt att fixa matcher i Sverige, säger Svenska basketbollförbundets ordförande Hans von Uthmann.

I över två år har en misstänkt spelskandal förföljt svensk basket. Svenska basketbollförbundet och Svenska spel har polisanmält matcher – men nu anser alltså kammaråklagare Johan Lindmark vid Riksenheten mot korruption, som tidigare lagt ner en förundersökning kring matcherna, att det inte finns tillräckliga bevis för att ett åtal ska kunna väckas.

Enligt Hans von Uthmann anser såväl förbundet som Svenska spel att det är uppenbart att det ändå handlar om matchfixning. Han vill nu se förändringar.

– Många länder har hårdare lagstiftning på området och i Danmark håller man på att införa en särskild lag mot matchfixning. Vi anser att det här fallet visar att det finns starka skäl att även se över den svenska lagstiftningen, säger han till DN.

Tre domare pekades ut som inblandade – bland annat var det ett fall i en ligamatch där ett matchprotokoll ändrades så att det skilde fem i stället för fyra poäng i slutresultatet. Domarna plockades bort från förbundets elitdomargrupp.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket