Hettan avbröt Dakar

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Matadoren tog över ledningen

Foto: TT

Ökenhettan blev för farlig.

Därför avbröts dagens etapp i Dakar - och tävlingen fick en ny ledare.

Den nionde etappen av Dakarrallyt var väldigt tuff. Den kördes i sanden, på ungefär 1000 meters höjd och det var runt 35 grader varmt i luften och den kombinationen gjorde att både människor och maskiner hade svårt att hantera situationen. Sträckan skulle vara på 285 km, men arrangörerna valde att bryta etappen efter ungefär två tredjedelar av den distansen. Man kunde inte garantera säkerheten för förarna.

Matador i topp

Spanjoren Carlos Sainz, mannen som både vunnit Dakarrallyt och rally-VM tidigare, var snabbast. Peugeotföraren var tio sekunder före X-Raids Erik van Loon och trea slutade Mikko Hirvonen, MINI, som tog sin första pallplats i Dakarrallyt. Debutanten var 17 sekunder efter Sainz.

Stephane Peterhansel, som ledde rallyt inför dagens etapp, tappade nio minuter och när nu fyra delsträckor återstår har Sainz sju minuters ledning.

– Det var fruktansvärt varmt, terrängen var mjuk och det gick inte snabbt. Det var som att köra slalom förbi vegetationen, så det var allt annat än enkelt. Vi fick punktering två gånger och satt fast i marken vid två tillfällen, det var fruktansvärt mjukt underlag, säger Peterhansel.

– Nästa etapp blir också väldigt komplicerad, så om vi ska ha någon chans att ta tillbaka ledningen är det i morgon.

I mc-klassen tvingades totaltvåan Paulo Goncavles stanna med en trasig kylare vilket gjorde att det inte var någon som kunde hota Toby Price från att ta sin femte etappseger. Pirce leder också tävlingen totalt.

Ännu ett dödsfall

Ytterligare en dödsolycka har inträffat i samband med världens farligaste rallyt, detta är den tredje sedan tävlingen startade den 2 januari. Den bärgningsbil som fraktade den Mitsubishi som var inblandad i en dödsolycka för ett par dagar sedan råkade ut för en trafikolycka i Cordoba. En person omkom och ytterligare fem personer skadade i dagens incident.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM