Rodd

Mästaren: ”Jag skäms över min sport”

Av: 

Frida Hogstrand

SPORTBLADET

Missade VM-medaljerna efter ”felaktig start”

Dennis Gustavsson stod för total kross i VM- finalen i kustrodd.
Världsmästaren från 2014 Peter Berg tog en klar bronsplats.
Nu snuvas svenskarna på sina medaljer.
– Känns som att domarkåren hellre skadar sporten än att framföra att de har fel, säger Peter Berg på telefon Sportbladet från Peru.

Sent under lördagskvällen svensk tid skulle det avgöras i Lima, Peru.
De två svenskarna Dennis Gustavsson och Peter Berg stod inför en spännande VM-final i kustrodd. Peter Berg, regerande världsmästare i kustrodd ställdes mot sin träningskompis och den regerande mästaren i traditionell rodd, Dennis Gustavsson.
– Det är ingen som lyckats försvara titeln just i herrsingeln men det vore kul att bli den första, sa Peter Berg då i en intervju med HD.
– Jag åker inte halva jorden runt för att komma trea, sa Dennis Gustavsson till HD.

20 sekunder före tvåan

Tillsammans har Berg och Gustavsson gjort många träningspass tillsammans i Helsingborgs vatten,
– Det är väldigt bra att ha en sparringpartner som man kan träna med. Det kan nog gå bra för oss båda på VM, sa Gustavsson då.
Och bra gick det - till en början.
Gustavsson krossade finalens motstånd med 20 sekunder ner till tvåan. Peter Berg gled in på en klar tredjeplats. Allt verkade frid och fröjd när svenskarna kommit i mål. Gratulationerna haglande in på Facebook.
– När jag började närma mig målet så hörde man publiken heja och det var en riktigt speciell känsla, säger Gustavsson till Sportbladet på telefon från Peru.

”Chock för oss”

Sen kom kallduschen.
Båda svenskarna bestraffades för felaktiga starter och fick därför lägga på två minuter på sina tider. De hamnade därför utanför pallplats.
– En halvtimme efter vi gått i mål och skulle upp mot priscermonin kallar de upp andra namn än våra och det kom såklart som en chock för oss. Vi undrade varför det inte var oss de ropade upp? Ett väldigt respektlöst sätt hur de hanterade det, säger Gustavsson.– Det var ganska dålig stil tycker jag, säger Peter Borg via telefon från Peru till Sportbladet.

Bild- och videobevis

Enligt Helsingborgs Dagblad menade startlinjedomaren under mästerskapet att Gustavsson legat 1-1,5 decimeter över startlinjen medan Berg legat 30-40 centimeter för långt fram. Detta gick att se på en manuellt tagen bild från starten, enligt The World Rowing Federaton (FISA).
Nu rasar svenskarna mot beslutet.
– Det första jag sa var att man kunde se att bilden är tagen efter starten har gått. Eftersom bilden är tagen med en manuell kamera spelar alla de detaljerna in också: kameranmannen ska reagera precis vid startskottet och kameran ska hinna ta en bild. Materialet är alldeles för dåligt, förklarar Berg.
– Min träningskompis har blivit rånad på ett VM-guld. Det är en jätteskandal. Både foto och videobilder visar att de påföljder vi fått är felaktiga och att vi faktiskt var bakom linjen vid starten. FISA har avfärdat sitt eget fotobevis som faktiskt visar att vi har rätt, skriver Peter Berg på sin Facebooksida.
Det lades protestester men möttes med avslag.

– Det finns en paragraf som säger att det är startdomaren som bestämmer. Så de gick bara på stardomarens ord, trots att vi kan bevisa att de haft fel, säger Berg.

”Vill hellre skada sporten än att framföra att de har fel”

– Jag har inga ord som kan beskriva min besvikelse  och jag skäms över min sport, skriver världsmästaren.
– Det känns fortfarande förjävligt, sen har jag fått väldigt bra stöd på sociala medier som verkar vara på min sida. Det kommer väl en revansch, även om det inte känns så lockande just nu, säger Gustavsson från Peru.
– Framförallt tänker jag på Dennis. I sammanhanget bryr jag mig inte om min VM-medalj men det är fruktansvärt för Dennis. Känns som att domarkåren hellre skadar sporten, berövar en person på ens högsta dröm än att framföra att de har fel, säger Berg.
Detta skulle blivit Peter Bergs femte VM-medalj och Dennis Gustavsson första VM-guld i kustrodd.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Rodd