”Med blandade känslor jag åker i bergen som tog min syster”

avErik Karlsson

Foto: NOCCO
Helena Rapaport.

Matilda Rapaport dog i en lavinolycka i Chile för drygt två år sedan.

Nu är systern och landslagsåkaren Helena Rapaport själv i samma bergsområde och tränar inför världscupsäsongen.

”Det är med blandade känslor jag åker i bergen som tog min syster”, skriver hon på Instagram.

Extremskidåkaren Matilda Rapaport var i Chile för att spela in en film när hon drogs med i en lavin som tog hennes liv i juli 2016.

Ett besked som för alltid kommer att prägla systern Helena Rapaports liv. Året efter kom hon med i landslagets fartsatsning och berättade för Sportbladet om det tuffa första året utan storasystern.

–När jag gick in i den i höstas med en enorm sorg var jag inte helt säker på att jag skulle orka ta mig igenom den. Men jag har påmint mig själv gång på gång vad jag vill och framförallt vad Matilda hade velat, och fortsatt kämpa, sa hon då.

Foto: Mattias Fredriksson / TT NYHETSBYR N MATTIAS FREDRIKSSON PHOTOGRAPHY
Matilda Rapaport.

”Känner hennes kärlek”

Nu har landslagsplatsen tagit henne till bergen där hennes systers liv tog slut. Fartträningsgruppen är i de chilenska bergen och försöker slipa formen inför året som är tänkt att sluta med en VM-start på hemmaplan i Åre.

”Det är med blandade känslor jag åker skidor i samma berg som tog min syster i från mig. Men när himlen blir rosa kan jag känna hennes kärlek och jag vet att hon finns med mig när jag åker”, skriver hon på Instagram.

För Expressen utvecklar hon beslutet att åka på lägret.

– Det var med blandade känslor jag åkte till Chile. Men det var självklart att åka med hit och träningsmöjligheterna är fantastiska, säger hon och fortsätter:

– Jag vet att Matilda hade varit stolt över att jag fått chansen att träna här, precis som jag var stolt över henne när hon fick erbjudandet att åka hit. Fast det på ett sätt är en hemsk plats är det också en fin plats som jag alltid kommer bära med mig.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM