Här laddar Anja för guld

SPORTBLADET

VM-truppen på plats i Bormio: Det här är vår borg

Foto: 42 rum & en golf-simulator Baita Clementi Våningar: 4. Rum: 42. Antal gäster: ca. 100. Avstånd till centrum: 5 minuters gångväg. Faciliteter: Golfsimulator. Bubbelpool. Bastu. Ångbastu. Restaurang. Bar. Gym. Läsbibliotek. Uppehållsrum. Rummen: Kabel-tv. Stort badrum. Hårtork. Telefon. Säkerhetsförvaring.

BORMIO

Strax före fyra i går eftermiddagen kom Anja Pärson till svenskhotellet Baita Clementi.

Där ska hon trängas med sponsorer och fans.

Hon är lite orolig.

- Jag hoppas inte det blir något hålligång på nätterna, säger Anja Pärson till Sportbladet.

Foto: FÅR LUGN OCH RO? Anja Pärson och resten av den svenska truppen delar hotell med sponsorer och fans. ”Hoppas inte att det blir hålligång på nätterna”, säger Anja till Sportbladet.

Många av tjejerna var redan på plats i Bormio när Anja Pärson kom till VM-orten i går eftermiddag efter sitt fyra dagar långa läger i Vemdalen/Björnrike.

Svenskarna har sitt högkvarter i centrala samhället. Trestjärniga hotellet Baita Clementi - fem minuters gångväg från torget - kommer att bli Sveriges hemvist under VM-tävlingarna i Bormio och Santa Caterina.

Hela hotellet är ockuperat.

De 42 rummen - rätt små och spartanskt inredda - är uppbokade av landslaget, sponsorer och folk från Åres arrangörsstab till VM 2007.

Totalt närmare hundra personer.

Två våningar frizon

- Det här är första gången vi alla är tillsammans. Visst blir det mycket folk, men jag tror inte det ska vara någon fara. Vi får hoppas att alla sköter sig, säger Anja Pärson.

De två översta våningarna tillhör åkarna och där får ingen annan vistas.

En slags frizon.

- Tjejerna och killarna måste kunna ladda i lugn och ro. Ingen får bli störd, säger Kristina Andersson, som är informationsansvarig för landslaget.

När Sportbladet är på besök riggar hotellpersonalen upp en stor musikanläggningen i baren på bottenvåningen.

- Det blir livemusik i kväll, men uppträdandet kommer inte att pågå så länge. Det får inte bli sent, säger Kristina Andersson bestämt.

När Anja kliver in genom dörren möts hon av idel kända ansikten och alla vill komma fram och hälsa på en av de tänkbara VM-drottningarna.

Själv är hon på strålande humör.

Hon springer och kramar om Pernilla Wiberg, byter några snabba ord med Stig Strand och rusar sedan vidare till en intervju med tv.

Självförtroendet är på topp.

- Jag kommer hit och har varit femma i störtlopp, tvåa i super G och sedan vann jag ju den sista slalomtävlingen innan VM. Resultaten går ju inte att förklara bort, säger Anja Pärson och skrattar.

Siktar på medalj i allt

- Jag siktar på medalj i alla grenar. Om jag kör störtloppet avgörs på träningen, inte före. Känner jag att jag är för långt efter struntar jag i allt.

Men hon ställer ändå rimliga krav på sig själv.

- Jag vill först och främst bevisa att jag behärskar alla disciplinerna. Medalj är faktiskt inte det viktigaste, men en vill jag ha med mig hem åtminstone, ett guld" Jag är ju regerande mästare.

I morgon handlar det om super G och Anja Pärson hinner bara åka en timme i tävlingsbacken i dag.

Rekordkort förberedelse.

Anja har prioriterat kvalitétsträning hemma i Sverige istället.

- Jag har haft några riktigt bra dagar hemma och jag känner mig i kanonform. Jag har hunnit med det jag ska hinna, så det finns ingenting att skylla på, säger Anja.

- Dessutom har jag fått svensk mat och det har jag saknat. Godis också, så klart. Jag har med mig en hel del hit.

Anja struntar i invigningen.

- Jag kommer bara att ta det lugnt nu och vila. Det blir två tuffa veckor.

Säger Anja Pärson - en av VM:s absolut största stjärnor.

Speciellt på svenskhotellet Baita Clementi.

- Det här är vår borg, säger Anja och försvinner upp på rummet.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint