20 år på nacken - "Lilla" håller än

E

nligt SVT:s hemsida är det 600 000 tittare som varje vecka troget följer "Lilla Sportspegeln" och 100 000 kollar reprisen på söndagsmorgnar.

När jag gick på mellanstadiet var "Lilla" en av veckans höjdpunkter på tv-fronten. Det var ju också nästan enda gången (förutom runt jul) som man kunde se tecknat. Tom & Jerry var den solklara favoriten och Christer Ulfbåge, Arne Hegerfors och Sven "Plex" Petersson (som var upphovsmakare) några av programledarna. I dag är det Micke Leijnegard och Marie Lehmann som håller i trådarna och om jag minns rätt är upplägget ungefär detsamma som då: ett barn får möta sin idol, frågetävling med bollkastning som final och lite annat smått och gott.

När programmet nu drog igång höstsäsongen fanns brottaren Ida-Therese Karlsson på plats i studion och hon visade några grepp på Leijnegard som inte hade mycket att sätta emot. Markus Näslund blev intervjuad av unge Jonas som tillsammans med lillbrorsan stolt traskade hem med signerade klubbor.

Trots att jag för länge sedan passerat målgruppsåldern så gillar jag programmet, inte minst för att programledarna faktiskt kan intervjua barn vilket sannerligen inte är någon lätt uppgift. Har man förberett fem frågor till ett vuxet intervjuobjekt bör man nog tvådubbla den siffran om man ska intervjua en elvaåring. De är ju inte mycket för att kallprata så ställs det enbart slutna frågor är det tvärkört. "Lilla Sportspegeln" har också tagit fasta på att visa lika mycket tjej- som killidrott och att presentera ungdomsidrott från hela landet i sann demokratiskt anda. Och det är skönt att se hur barnen tas på allvar, utan någon vuxen snuttifierings-attityd.

Synd att SVT är ensamma i kanaldjungeln om att begripa att sport för och med barn i tv kan vara nog så bra underhållning!

I kväll kollar jag på "Sportnytt", 22.03.

Cecilia Rindbäck Vangbo

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.