”Lång lista på åkare som nog är dopade”

SPORTBLADET

Skidförbundet: Vi vet vilka det är men är maktlösa

Det kommer att tävla dopade åkare under skid-VM i Holmenkollen.

Det säger Internationella skidförbundets (FIS) president Gian-Franco Kasper som uppger att det finns en lång svartlista på åkare som med stor sannolikhet är dopade men ändå tävlar.

– Genom blodtester vi vi vilka det är och vi jagar dem intensivt, men vi är maktlösa innan det finns bevis som håller, säger Kasper till VG.

Längdskidåkningen har så här långt i år varit befriad från nya riktigt stora dopningsskandaler. Men Fis president säger att fusket fortfarande finns kvar inom sporten och att han vet vilka det är som tar förbjudna preparat.

”Inte fritt från dopning”

– Skid-VM i Oslo blir kanske fritt från positiva dopningsprover men inte från dopade utövare, tyvärr. Genom blodtester vi vi vilka det är och vi jagar dem intensivt, men vi är maktlösa innan det finns bevis som håller, säger Kasper till VG.

Gian-Franco Kasper sitter även med i styrelsen för antidopningsorganisationen Wada och trots att de har en god uppfattning om vilka som fuskar så kommer åkarna att få starta i Oslo.

Bottennapp i Lahtis

– Vi kan inte döma en utövare enbart byggt på indicier. Det är som att stå på trottoaren och se en bil köra för fort. Vad kan man göra?

Kasper beskriver den finska dopningsskandalen i Lahtis 2001 som den värsta i skidsportens historia. Sex finländska åkare testade då positivt och stängdes av. Men trots ett intensivt arbete finns alltså problemen kvar.

– Svartlistan är fortfarande lång över längdskidåkare som troligen är dopade.

ARTIKELN HANDLAR OM