AVSÅGADE

SPORTBLADET

Wennman: När Lampard tystnar stannar Chelsea – nu kan de glömma titeln

Foto: SCANPIX
Chelsea fick bara med sig 0–0 mot Fulham i går och har hela tolv poäng upp till ligaledande Mancherster United.

LONDON. Då så, då kan vi definitivt räkna bort Chelsea i guldstriden. Det blir nya mästare i år.

Det är sannerligen ett mysterium.

Vi minns ju allihop hur de blå startade hösten som en till synes ostoppbar segermaskin. De öste in mål. De släppte knappt in några. Jag, som hade tippat dem trea i tabellen, skämdes. Nu riskerar de att inte ens hamna bland de fyra första.

Raset startade med sparkningen av andretränaren Ray Wilkins. Trotjänaren har hållt stilen efteråt och aldrig avslöjat orsaken bakom det hela. Kan betyda att alla rykten om en viss kvinnoaffär – ”stick i stäv med Chelseas nya principer” – innehåller ett mått av sanning. Det vi i alla fall vet att hela Chelsea sjönk ihop en smula efter den interna chocken och tappade i spelglädje, entusiasm och organisation.

Premier League skulle darra

När det sen såg ut att vara på väg åt rätt håll igen laddade ägaren Roman Abramovich med en rejäl grabbnäve krut från förrådet. Han köpte Fernando Torres för över en halv miljard kronor.

Torres, Didier Drogba, Nicholas Anelka, Florent Malouda, Salomon Kalou och en äntligen skadefri, målfarlig mittfältare som Frank Lampard ... det var offensiv power som skulle få resten av Premier League att darra i vår.

Men det blev 0–1 mot Liverpool. Och det blev 0–0 mot Fulham i går. Chelsea kunde kosta på sig den nästan ofattbara lyxen att byta ut Torres mot Drogba efter en timme, de använde också Anelka, Malouda och Kalou under matchens gång, och de öste på för fullt framåt under en andra halvlek de dominerade stort.

Men det funkade inte ändå. De hamnade ännu längre efter Manchester United. Tolv poäng nu med tolv matcher kvar.

Kanske beror det på Lampard, jag vet inte. Det är The silence of the Lamps nu. När Lampard tystnar stannar Chelsea, enligt ett gammalt djungelordspråk.

Men det är annat också ...Michael Essien är totalt ur form, det går för sakta, det blir för dålig bredd och för få, smarta sistapass in i boxen. Torres kan möjligen anklagas för dålig touch, men det går en kvart mellan varje gång han ges vettig yta med vettig boll, det är inte lätt då. Torres var bra ett tag direkt efter paus, men Chelsea måste bestämma sig för ett spel som passar honom om det inte ska bli just det som Fulhams publik skrek i går: ”what a waste of money”.

Dramatik först på övertid

Det ”snälla derbyt” på gamla Craven Cottage – det här är väl de två londonlag som tycker minst illa om varann – blev nu inte riktigt dramatiskt förrän vi var inne på de sista sekunderna av 90+3.

Chelseas nye mittback David Luiz kostade bara hälften så mycket som Torres, men han var fenomenal i sin första match från start och bäst på plan. En riktig superlirare över HELA planen. Så typiskt då att just han av alla människor skulle dra på sig en straff mot Fulhams Clint Dempsey, det såg billigt ut, det var grymt, det lutade åt ett rån på öppen gata.

Men Dempsey tog straffen själv, Petr Cech kastade sig åt rätt håll, och det räddade åtminstone lite av äran för storebror i västra London.

Magstarkast:

Fulhams manager Mark Hughes, som efteråt klagade på att Didier Drogba stått för nära Dempsey – ”Drogbas skugga föll in i straffområdet” – och att straffen borde fått slås om.

Fulham fick knappt låna bollen efter paus, de tog en poäng av Chelsea – men somliga är aldrig nöjda.

ARTIKELN HANDLAR OM