”Kom på att det sågs säkert som spioneri”

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosportplayer.se 

PYEONGCHANG. Hans Olsson fick inte ens bära dem och Mattias Hargin vågar inte svara på frågor.

Hemlighetsmakeriet kring superstjärnan Marcel Hirschers skidor är enormt.

– Jag kom på efteråt att det säkert sågs som spioneri, säger Eurosports expert Hans Olsson.

På torsdag slåss Mattias Hargin och André Myhrer om slalommedajerna i OS. Det största hotet heter Marcel Hirscher. Den 28-åriga österrikaren har vunnit allt som går att vinna och är storfavorit att ta hem sitt tredje OS-guld i Pyeongchang.

Superstjärnan har ett stort team runt sig som ger honom perfekta träningsförhållanden och ett material som sällan sviker.

Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET

”Ingenting de visar för en svensk”

Men hemlighetsmakeriet kring Hirschers skidor är stort. Det blev Eurosports expert Hans Olsson varse tidigare i veckan. 

– Jag var på störtloppsarenan och så skulle Marcel träna slalom. Jag känner en av hans servicemän och han gick och bar på tre par av hans skidor. Av ren välvilja frågade jag om jag skulle hjälpa honom att bära ett par, men det var tvärnej, säger Olsson och fortsätter: 

– Jag kom på efteråt att det säkert sågs som spioneri. Det där är ingenting de visar för en svensk i alla fall. Det är säkert lite hemligt. Man har ju sett också i att Hirscher är väldigt duktig på att maskera skidorna. Han kliver ur skidorna, lägger dem i ett skidfodral och går ur med dem ur målområdet så att ingen kamera ska veta vad han har.

Foto: Christophe Ena / TT
Marcel Hirscher

Vad hade du kunnat göra med informationen? 

– Det hade varit kul att sitta och snegla på vad han har för plattor, men jag är inte så insatt i slalomen längre att jag kan avgöra vad som är bra och inte så jag hade nog inte kunnat se så mycket. Jag hade kanske kunnat säga till Mattias "har du sett att han har det här?", men det är svårt för mig att sprida vidare den informationen. 

”Har små hemligheter”

När Olsson frågade Mattias Hargin, som åker på Atomic precis som Hirscher, på tisdagens presskonferens om han sett att Hirscher åker på annat material än han själv vågade Hargin inte svara.

– Jag får inte svara på den fråga. Eller ja, jag vet inte vad jag ska svara på det faktiskt... 

Kanske har Hargins kryptiska svar att göra med att Hirscher inte bara åker på Atomic. Det sägs att stjärnan har plockat ihop det bästa från olika märken för att tillverka sina egna superskidor.

Men det är inget han delar med sig av.

– De är relativt öppna, men allt kommer inte direkt. Om de har testar något här så kanske vi inte diskuterar. Men om man skulle fråga så kanske han skulle svara. Men i slutändan gör han väldigt bra för märket och driver det framåt. Men självklart har han små hemligheter som han inte släpper. Jag skulle inte heller få bära hans skidor, säger Hargin.

LÄS MER: OS-guide 2018: Alla tider, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

Tre OS-fakta om alpint, teknik 00:47
ARTIKELN HANDLAR OM