Mejla

Robert Laul

Laul: Åtta lag har chansen att gå upp i allsvenskan i år

SPORTBLADET

Superettan är serien där åtta lag gör upp om tre platser.

Åtta lag?

Ja, faktiskt.

Det är knappt en sensation om Ljungskile och Falkenberg skulle ta direktplatserna upp.

Mitt tips blir ändå Hammarby och Assyriska – skuggade av Lantzkrona.

I de fem meningarna rev jag snabbt av fem lag som har goda förutsättningar att tillhöra toppstriden. Eftersom det aldrig går att räkna bort lagen som ramlar ner från allsvenskan lägger jag till Åtvidaberg och Brommapojkarna också.

Efter att ”Åtvid” bytte naturgräs till konstgräs på Kopparvallen i somras förlorade de inte en hemmamatch och det var på strået att de klarade sig kvar i allsvenskan till slut. BP har åkt jojo mellan högsta serierna ett par år och har, precis som Åtvidaberg, fått behålla det mesta i truppväg. För spelarna handlar det mycket om huvudet, det är mentalt jobbigt att orka kriga sig tillbaka direkt och de som försöker lyckas långt ifrån alltid. Är spelarna ”true grit”?

Giffarna har fått sin sista chans

Mest svårbedömda – och revanschsugna – är Gif Sundsvall. Öste in mål 2010, hade länge grepp om en direktplats, landade på kval och var sedan aldrig nära mot Gefle. Dags nu då, tänker många men jag undrar om inte Giffarna hade sin chans i fjol.

Hannes Sigurdsson, bästa målskytt tre år i rad, och anfallskollegan Aziz Corr Nyang har ersatts av två oprövade brassar, Denis dos Santos från finska andraligan och Gilmar från ett regionslag i Brasilien. Krävs att någon av dem trivs riktigt bra i kylan för att Sundsvall ska bli att räkna med på samma sätt.

I övrigt är laget starkt med mittfältskrigaren Roger Risholt som en spelartyp som saknades i fjol – och eftersom truppen nyligen förstärktes med Stefan Ålander (Kalmar) och Pontus Engblom (AIK) flyttar jag upp ”Giffarna” från femma till fyra jämfört med mitt tips i den allsvenska fotbollsbibeln.

Nere i Landskrona jobbar Henke Larssons Lantzkrona vidare med bergfast övertygelse om att vara ett spelförande 4-3-3-lag och har valt att träningsmatcha mot lag i lägre divisioner för att utveckla de offensiva delarna. Mittfältet förstärkt med Marcus Lantz är troligen seriens bästa, anfallet Bradley ”Surprise” Raleni, Fredrik Karlsson och Fredrik Olsson kommer göra sina mål i år också och under förutsättning att Fredrik Liverstam, ny mittback från HIF, kan hålla ihop försvaret bättre än Jocke Persson kan Bois mycket väl knipa en kvalplats.

Bajen bättre förberett

Hammarby och Assyriska delade favoritskapet i fjol och Bajen får ”bördan” i år också. Men den här gången verkar föreningen bättre förberedd. Hammarby har – trots allt kaos runt om – på något sätt lyckats landa Superettans bästa anfallsduo i Paulinho och Björn Runström, flåsade i nacken av Sinan Ayranci.

Tränaren Roger Franzén verkar ha fått ner spelarna på jorden och kör en spännande diamant på mitten. Visserligen fiasko mot BKV Norrtälje i svenska cupen men försäsongen har samtidigt gett segrar mot både Gefle och Örebro.

I Assyriska gör förre AIK-tränaren Rikard Norling sin andra säsong. I fjol handlade det om att hitta en grund att stå på. Det har Assyriska nu gjort och det enda som egentligen talar emot en topplacering är att spelande andretränaren Göran Marklund dragit sönder menisken och missar ett antal matcher. Därmed står och faller anfallet tills vidare med Jones Kusi Asare. Eller kan 17-årige Mikael Ishak, som Norling plockade upp till A-truppen i fjol, ta nästa steg?

Någon som reagerar på att Falkenberg är topp åtta? Tja, men minns att de slutade sjua i fjol och har förstärkt en trupp som fortfarande seglar på självförtroendet som byggdes av att vinna hösttabellen.

Det går förstås inte att räkna bort Ljungskile där tränare Bosse Wålemark värvat klokt med Alexander Mellqvist och Joakim Runnemo i spetsen.

I botten misstänker jag att IFK Värnamo inte är så ”nykomlingssvaga” som man kan tro och ser ett läge för Västerås SK att kämpa sig kvar via kval.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Av: 

Robert Laul

Publisert: