Skellefteå måste vinna på tisdag – annars är det kört

SPORTBLADET

KARLSTAD SM-final tre är avklarad och Färjestad vann hemma igen och utan någon större dramatik. Jag talade om att det här kunde bli en klassiker efter senaste suddendramat i Skellefteå. Nu är jag mer tveksam. Jag kräver mer än det jag såg i Karlstad i går, där två grovjobbande norrmän dominerade isen.

Jag stannar där så länge och fortsätter istället med min vanliga utfrågning. Fyra frågor, fyra svar.

MERA KÄNSLOR – snälla!

1. Är du inte lite raljant mot norrmännen där i ingressen? Anders Bastiansen och Marius Holtet kommer ju att spela hem SM-guldet till Färjestad med sin arbetskapacitet?

– Jo, jag håller med. Både Anders Bastiansen och Marius Holtet är precis den typen av spelare som kliver fram i ett slutspel. De som kommer bort lite under den vanliga serielunken, men som trivs när trafiken tätnar och insatsen ökar. Samma fenomen som gjorde Per Ledin och Emil Kåberg till rikskändisar när Färjestad slog Frölunda

i SM-finalen 2006. Men den gången slog det gnistor även i kringsnacket. Jag saknar definitivt explosiviteten vid sidan av isen i den här finalserien så här långt. Nu svarar spelarna som de gått på diplomatutbildning hos Utrikesdepartement. Ibland kan jag känna att ”råttet är mågat”, för att citera Per Ledin från det där extremt heta finalspelet 2006. Mera känslor, snälla.

Rädslan hämmar spelarna

2.  Är det inte också en ganska mesig SM-final om vi ska vara ärliga?

– Jo, det är för försiktigt många gånger. Det är som att rädslan att dra på sig onödiga utvisningar hämmar spelarna. Och då talar jag inte om olyckliga trippingar eller hakningar i anfallszon, utan om det fysiska spelet. Det smäller inte alls i den här finalen och har inte gjort det under hela slutspelet. Tränarna är också överdrivet försiktiga i eftersnacket, även om varken Anders Forsberg eller Tommy Samuelsson är typerna som ryter till.

Anrell får säga vad han vill

3. Den här SM-finalen är redan avgjord. Alla ser väl att Färjestad är ett bättre lag?

– Ja, hittills har det varit så. Färjestad har varit klart bättre i de tre matcher som spelats, även i den man för­lorade uppe i Skellefteå. Sedan får Lasse Anrell säga vad han vill. Jag håller inte med om att Skellefteå var det bättre laget i den match man vann hemma. Nej, det känns som det kan gå snabbt nu, om inte Skellefteå ­vinner hemma på tisdag. Då är det absolut kört som jag ser det.

Inte omöjligt att Skellefteå vänder.

4. Akta dig för att underskatta Skellefteå. De vände och vann hemma och har hämtat in ”omöjliga” försprång två gånger i Karlstad. ­Kommentar?

– Ja, förvisso. Jag håller med om att Skellefteå knaprat in både 2–5 och 0–4 i Karlstad. Men de har ändå ­inte nått ända fram. Jag tycker fortfarande att det är för mycket som inte fungerar i Skellefteå. Grundseriens ­poängkungar Joakim Lindström och Mikko Lehtonen har inte levererat ett smack så här långt och Anderas Hadelöv har inte sett ut som den målvakt som krävs för att vinna SM-guld. Det är sam­tidigt det positiva. Om de lyfter sig får västerbottningarna en helt annan slagkraft. Det är inte omöjligt att de vänder och vinner, men jag skulle bli mycket för­vånad om det blir så.

That’s all folks.

För den här gången.

ARTIKELN HANDLAR OM