...och i natt släppte Anja loss igen

SPORTBLADET

Pojkvännen: Jag är stolt som bara den

1 av 2 | Foto: Det vankades segerbankett på svenskhotellet i Zouz i natt. Anja Pärson och pojkvännen Björn Persson lät sig väl smaka av både lax och oxfilé - och självklart slank det ner ett glas champagne också.

ZOUZ

Tårar på prisudelningen, en puss av pojkvännen Björn Persson och en hejdundrande fest på svenskhotellet Sport Hotel Wolff i Zouz.

I natt rockade Anja.

I natt var hon drottning - även utan skidor.

- Vilken tjej! Jag är stolt som bara den och ramlar inte Anja så vinner hon guld i slalom också, säger Björn Persson och kramar om sin guldklimp.

Det skulle bli en liten fest, var det tänkt. Men när skidlandslaget slog upp portarna var det knökfullt - närmare 100 personer - på svenskhotellet. Media, sponsorer, landslagskompisar och ledare trängdes med familjen Pärson i en salig röra. Schweizisk tv sände direkt, norsk tv likaså och mitt i allt stod Anja med guldmedaljen runt halsen, ett champagneglas i handen och bara njöt.

Kunde inte hålla tillbaka tårarna

- Jag tycker man ska fira ett guld ordentligt. Jag gillar upptåg, men sedan är den här festen till för alla som hjälper mig, säger Anja Pärson.

Ett par timmar tidigare stod hon på fullsatt torg i St. Moritz och tog emot sitt VM-guld i storslalom. Hon bet sig länge i underläppen, men när den svenska nationalsången spelades kunde hon inte hålla tårarna borta.

- Det var verkligen känslosamt. När jag stod där uppe förstod jag vad jag hade gjort. Det blev bara för mycket, säger Anja Pärson.

"Anja har vinnarskalle"

Alla river och sliter i henne. Anja får visa sina färdigheter i fotboll i schweizisk tv, prata med skivbolagskungen Bert Karlsson i svensk tv och flamsa med pappa Anders i norsk tv.

Hon sköter allt med samma precision som i backen.

- Äsch, det är bara skoj, säger Anja.

I bordet längst bak sitter familjen Pärson. Mamma Madelene, pappa Anders, storasyster Frida, moster Ann-Charlotte, faster Eva-Siri och ytterligare en handfull släktingar som är på plats under VM.

- Jag är så himla glad, men jag var faktiskt inte så nervös. Det är mycket värre att se henne åka på tv, säger Madelene Pärson.

Pojkvännen Björn fortsätter:

- Var också lugn. I veckan, i en intervju, sa jag att hon tar guld och det gjorde hon. Hon är så himla duktig. Anja har det få andra har, vinnarskalle, säger han.

Anja hinner med alla. Hon skålar och skrålar, sjunger och skämtar och passar på mitt i virrvarret att hålla tal till allas stora förtjusning.

Klockrent, givetvis.

Precis som hon åker ner för pisterna - och som i går gav henne och Sverige VM-guld i storslalom.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint