Ur spår, gubbar...

SPORTBLADET

7 447 åkte Tjejvasan: Så stort att man blir lyrisk

1 av 2 | Foto: Under uppsikt av Gustaf Vasa gled de över 7 000 tjejerna i mål i Mora efter att ha genomfört Tjejvasan. Och vilken dag de bjöds på ­ blå himmel, sol och härlig stämning utefter spåret.

ELDRIS-MORA

Blåbärssoppa, skidvalla och Gustaf Vasa.

Nästa söndag är det dags för Vasaloppet.

Men i går invaderade tjejerna skidspåren mellan Oxberg och Mora.

Tjejer i alla åldrar, från hela Sverige och utifrån, mer eller mindre skidkunniga, tog över Mora i går.

Världens största tjejtävling på längdskidor, Tjejvasan, var återigen en succé. Den blå himlen och den uppmuntrande solen såg till att humöret hos hela 7 447 åkare var på topp, ända in i mål.

– Jag blev gråtfärdig inför starten när jag fick se alla dessa tjejer. När man tittade ut över hela fältet var det så stort att man blev lyrisk. Det var en underbar dag, säger Inga-Britt Olsson Holmberg från Leksand – en av 26 damer som körde Tjejvasan för 15:e gången.

Snabbast längs den 30-kilometer långa banan mellan Oxberg och Mora var SK Bores Ulrica Persson. Hon ryckte ifrån Anna Elffors och Jenny Limby inför spurten i Eldris och fick den näst snabbaste tiden någonsin (01.25,03), bara ”Billan” Östlund åkte fortare 1995.

Skön revansch för Ulrica

För Persson var det en skön revansch efter att ha missat en plats i VM-laget som befinner sig i Val di Fiemme för tillfället.

Men det här var motionärernas dag. Elva länder fanns representerade, det mest exotiska i dessa sammanhang Australien.

– Jag kommer från Brisbane där det är varmt mest hela tiden. Som liten visste jag inte ens att det fanns en idrottsgren som hette längdskidåkning.

Nu vet jag, säger debutanten Jane Rogers.

– Det var väldigt trångt i början men efter några kilometer släppte det. Det var det härligt med mycket folk som hejade längs med spåren. Jag blev väldigt sugen på att åka Vasaloppet, säger hon och skrattar.

Nästa mål: Tjejklassikern

Flera av deltagarna har planer på att fullfölja Tjejklassikern där Lidingöloppet, Vättern Runt och Vansbrosimmet också ingår. En av dem var AnnaKarin Bassili från Ekerö som uppvaktades av hela familjen i målfållan.

– Ja, det är väl någon kris man kommer i 40-årsåldern. Jag har nyligen slutat röka också.

– Detta var en underbar upplevelse, frågan är om vädret kan bli bättre. Det var massor med folk i spåren och det hjälper ju när man har ett sådant starkt stöd därute. Nästa år åker jag nog Öppet Spår, säger hon och får en bamsekram av sin största supporter, dottern Amanda 5 år.

Johanna Garå

ARTIKELN HANDLAR OM