Det var tjejerna som räddade galan för svensk del

SPORTBLADET

Blonda svenska flicka...

Efter 39 dagar i Japan med VM i fotboll så var detta fenomen, jag försäkrar, det första man la märke till när man väl trampade svensk mark igen: hur många vackra blonda flickor det går omkring härhemma.

Att dom också hoppar högt, såväl med som utan stav, visste vi redan tidigare.

Det var tjejerna som, för svensk del, räddade DN-galan 2002: höjdhoppets Kajsa Bergqvist och stavhoppets Kirsten Belin.

Internationellt var det också en tjej, den rödhåriga ryskan Svetlana Feofanova, som på sin 22-årsdag stod för galans bravurnummer med sitt europarekord på 4,78 och goda försök på världsrekordhöjden 4,82.

Tänk, jag minns när herrarnas världsrekord låg på den här nivån! På 4,77 där det låg ohotat i närmare 15 år.

Warmerdam hade rekordet

Cornelius Warmerdam hette mannen med rekordet, "Dutch" kallad efter familjens holländska ursprung men född i Long Beach, och eftersom jag lärde mej detta namn långt innan jag kunde ett endaste ord engelska, så uttalar jag ännu i dag hans namn felaktigt; antar jag.

23 maj 1942 hoppade denne Cornelius Warmerdam i Modesto, Kalifornien 4,77, det sista världsrekordet satt med bambustav, och det berättas, att åskådarna bröt sönder ribban i smådelar för att de som ville skulle få ett minne av den stora dagen på Modesto JC Stadium.

Knappast någon i friidrottshistorien har stått i sån särklass i sin gren, och det behövdes en helt ny stav, aluminiumstaven, för att man 15 år senare skulle komma upp på samma höjder; 4,78 av Bob Gutowski 27 april 1957.

Feofanova gjorde mej nostalgisk

Så förstå mej om jag, förmodligen som den ende av alla 15 790 på ett fullsatt Stockholms Stadion, kände mej obotligt nostalgisk, när Feofanova beordrade upp ribban på 4,78 - och sen också tog den höjden.

Men den forna gymnasten Feofanova är rödhårig, och detta skulle ju handla om blondiner.

Svenska sådana dessutom, såna man saknade i Japan, där det enda blonda man såg var blonderade japanska män.

Kirsten Belin från Kvarnsveden gjorde sin andra DN-gala, Kajsa Bergqvist från Tureberg sin åttonde, och naturligtvis smäller Kajsas 2,00 högre än Kirstens 4,42.

Äntligen klättrade Kajsa även på Stadion över den svårforcerade tvåmetersribban, och för det belönades hon - liksom även de fem övriga som satte stadionrekord - med en enkarats diamant.

Någon sådan fick inte Kirsten, men hon gjorde istället något som Kajsa aldrig klarat av under en DN-gala: hon satte svenskt rekord.

I fjolårets gala kom Kirsten elva och sist på 4,07.

Sen dess har det gått spikrakt uppåt: 4,22 som bäst ifjol, dubbla rekord - 4,26 och 4,30 - i Saulheim och Rehlingen i slutet på maj, nya dubbla rekord - 4,32 och 4,40 - i Göteborg förra söndagen.

Före tisdagstävlingarna sa Kirsten Belin:

- Startlistan är ju som rena VM-finalen...

Sen blir hon delad fyra med fjolårets VM-etta och OS-ettan från Sydney Stacy Dragila efter sig på samma höjd och med OS-tvåan och VM-fyran Tatjana Gerigorjeva ytterligare tio centimeter efter.

Nog finns det framtid

Slagen endast av årets världsetta Svetlana Feofanova (4,78), tidernas världssexa Monika Pyrek (4,52) och fjolårets världsfemma Jelena Beljakova (samma höjd som Kirsten).

Nog finns det framtid i den här Borlänge-kullan.

Till sist: trestegsduellen mellan Jonathan Edwards och Christian Olsson blev det inte mycket av med, sen Edwards redan i andra hoppet chockat med 17,78 och sen inte behövde hoppa mer.

Öisaren Christian Olsson såg sliten ut. Bör nog använda de tre veckor som återstår till München-EM för att ladda batterierna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott