Carl Pettersson leder British Open

SPORTBLADET

Svensken inledde på bästa tänkbara sätt

Pettersson har bara varit golfproffs i två år, han spelar sin första major.

Men fullständigt iskall spelade svensken till sig en ledning i British Open.

Foto: Carl Pettersson.

Han gick på 67 slag, fyra under par, och leder tillsammans med amerikanerna Duffy Waldorf och David Toms.

Calle P, som han kallas av sina svenska Europatourkompisar, är inte riktigt svensk. Han är uppvuxen i England och USA och säger sig också känna sig mer som en amerikan än som svensk. Han utstrålar också mer amerikanskt självförtroende än svensk blygsamhet, men har kanske lugnet och tryggheten från sina svenska föräldrar.

- Jag är ju svensk, så jag tror att det kan vara en bra kombination med det amerikanska och svenska sättet, säger 24-åringen efter sin debutrond i British Open.

- Jag är rätt ''relaxed''. Det här känns som en vanlig tävling. Jag har spelat 17 stycken i år, så det är inte så mycket annorlunda. Lite mer publik och media bara.

Han gick Muirfieldbanan på 67 slag, fyra under par och hade bara två bogeys.

- Jag spelade stadigt från tee, missade bara två fairways, på ettan och på 18:e. Inget på banan överraskade mig och jag blev inte orolig över mina missar.

- Men det är bara första dan, så vi får se vad som händer.

Bor i Raleigh

Han flyttade med familjen som tioåring till England, där pappa Lars-Åke arbetade på Volvo Lastvagnar i Stratford-on-Avon. Carl hade kommit i kontakt med golfen hemma i Göteborg på Hovås-banan, men det var i England som han började träna golf på allvar. Han bestämde sig direkt för att det var golfproffs som han skulle bli.

När han var 15 gick flyttlasset till Greensboro i North Carolina i USA. Han gick på college i Raleigh och där bor han fortfarande.

- Jag håller på att bygga hus där. Just nu pendlar jag mellan Europa och USA. Det går rätt bra. Det finns en direktflight mellan London och Raleigh. Men jag hoppas kunna spela i USA redan nästa år. Ska spela några tävlingar där i höst (bland annat majorn de amerikanska PGA-mästerskapen) och hoppas kunna kvala in därigenom. Annars spelar jag tourkvalet.

Var okänd i Sverige

Carl Pettersson nådde framgångar i golfen under collegetiden. Men för svenska golfförbundet var han okänd ända till den svenske förbundskaptenen Peter Mattsson upptäckte namnet Pettersson i en resultatlista och ringde upp och kollade om Carl var svensk.

Vilket han var.

Det ledde till att han spelade amatör-EM i Berlin 2000 - och vann.

På hösten samma år blev han proffs. Lyckades inte kvala in till USA-touren, men väl på Europatouren. Han blev sjua i sin första tävling.

I år vann han också, i Portugal.

Och givetvis hoppas han nå nya framgångar i veckans tävling på Muirfield.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf