Sportbladet

Åsa - Sveriges hopp i istiderna

SPORTBLADET

Snart är det dags för EM i konståkning - i Sverige

"Världens vackraste sport" har den kallats.

Snart är det dags för EM i konståkning - i Sverige.

De blågula färgerna försvaras av Åsa Persson och Kristoffer Berntsson.

Åsa Persson ska visa att Sverige kan hävda sig i konståkning - i EM på hemmais. "Det ska bli jätteroligt", säger den talangfulla 19-åringen.
Åsa Persson ska visa att Sverige kan hävda sig i konståkning - i EM på hemmais. "Det ska bli jätteroligt", säger den talangfulla 19-åringen.

Den 20-26 januari kommer Europas konståkningselit till Malmö. 160 tävlande från 40 ländertävlar om EM-guld i par-, herr- och damklasserna samt i isdans. Sverige representeras i de individuella klasserna av Kristoffer Berntsson och Åsa Persson.

- Det ska jätteroligt att tävla i ett stort mästerskap på hemmaplan, säger Åsa Persson som är den bästa kvinnliga åkerskan Sverige haft på länge.

Tränas av OS-guldtränare

19-åriga Åsa bor i Kanada och tränas där av Jan Ullmark som också har hand om det kanadensiska OS-guldmedaljörerna Jamie Sale´ och David Pelletier. Ullmark, som har högt anseende i konståkningsvärlden, har under sex månaders tid ändrat mycket i Perssons teknik. Osby-tjejen hoppas hon hinner få stabilitet i sina rörelser innan EM.

- I och med att jag hoppade annorlunda de första 13 åren av min konståkningskarriär så tar det tid att lära sig en ny teknik. Men det sätt jag gör rörelserna på isen känns mer logiskt nu - kroppen används fysiskt som bäst, säger Åsa.

På planet tillbaka efter julfirandet i Sverige blev hon sjuk och först i helgen kunde hon börja träna ordentligt.

- Men jag har tränat mycket under hösten och är bra grundtränad. Därför kommer det inte ta så lång tid att komma tillbaka, tror Åsa.

Nu återstår att finjustera de tekniska misstagen som gjordes när hon vann SM i början av december.

- Småtekniska grejer gick fel i SM. Förr visste jag inte varför jag misslyckades men nu gör jag det och vet vad jag behöver ändra.

- Fyra av de sex hoppen har jag helt under kontroll. Flippen och lutsen återstår men det är bara att älta vidare tills säkerheten är där.

Ska vara med till slutet

På VM i Nagano förra året blev hon 23:a och på JVM i Hamar hamnade hon på 14:e plats. Hon vet att om allt fungerar kommer det bli en högre placering än i VM.

- Mitt mål är att åka tre bra program, mer än att sikta på en hög placering. 30 åkare går vidare från kvalet till kortprogammet och 24 får åka det långa. Gör jag bra i från mig så är jag med till sista dagen, säger hon.

I herrklassen saknas stjärnan Alexei Yagudin som beordats vila på grund av höftproblem. Förra säsongen vann ryssen alla fyra stora mästerskapen: EM, VM, OS och GP-finalen. I hans ställe tar landsmannen Evgeni Plushenko från Ryssland över favoritskapet. Världs- och europamästaren från 2001 är tillbaka i fin form efter skada.

Bosatt i Kanada

Här är hela EM - dag för dag

Johanna Garå

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet