Södergren rasar: ’Blir bara så less’

”Är ju så här inför varje mästerskap”

SPORTBLADET

PYEONGCHANG. Uppdrag gransknings nya uppgifter väcker reaktioner.

En som tröttnat helt på ämnet är förre landslagshjälten Anders Södergren, 40.

– Sveriges åkare är rena! Det är jag helt säker på, säger han.

Det var i går, söndag, med bara några dagar kvar till OS som SVT:s Uppdrag granskning – i samarbete med en rad internationella medier – presenterade nya uppgifter om skidåkares blodvärden.

De har kommit över en databas innehållande över 10 000 blodtester från omkring 2 000 längdåkare och uppger att en tredjedel av medaljörerna från 2001 och framåt har haft misstänkt höga värden.

Dessutom pekas en svensk – icke namngiven åkare – ut som dopad.

Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET / 85527

Se ett utdrag här

Nu tar Anders Södergren bladet från munnen.

”Sjukt dålig”

Han har inte sett Uppdrag gransknings program – som sänds i sin helhet på onsdag – men han tycker sig se ett mönster.

– Det var ju något liknande inför förra OS, då hade Uppdrag granskning ett program som det blev mycket fokus kring. Den gången tyckte i alla fall jag att det var en sjukt dålig granskning. Är man lite insatt så ser man att den rentav är oseriös. Nu har jag inte sett det här programmet så jag kan inte uttala mig för mycket om det, men det är ju så här inför varje mästerskap. Det kommer alltid massa listor, men man får aldrig några namn – aldrig något konkret, säger Södergren, som nu är på plats i Pyeongchang som tv-expert.

”Blir så less”

Engelska tidningen Sunday Times – en av de flertalet internationella medier som samarbetat med Uppdrag granskning – valde att pryda sin förstasida om misstänkt dopning ... med en stor bild på Anders Södergren.

Foto: Pontus Orre
Sportbladet träffade Anders Södergren i Sydkorea.
1 av 2

– Jag blir bara så less på att det är samma visa inför varje mästerskap. Att man tar upp sådana här grejer för att skapa fokus eller klick eller vad det nu är man vill ha, i stället för att fokusera på det sportsliga, säger Södergren.

Alla svenskar är rena?

– Ja, svenskarna är ju rena som tusan! Det är jag helt säker på.

Så många svenskar har dopat sig 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM