Per Elofsson står över VM-premiären

SPORTBLADET

Inte tillräckligt tränad

CAVALESE

Per Elofsson ställer inte upp på herrarnas öppningsdistans i skid-VM i Val di Fiemme, 30 km klassisk stil med gemensam start.

Elofsson tog beslutet på söndagen, tre dagar före VM-premiären.

- Jag måste prioritera bland VM-loppen och ta hänsyn till att jag behöver längre återhämtning eftersom jag inte är fulltränad, säger han.

Per Elofsson blev skidkung i Lahtis-VM 2001 med sina två guld. Även då valde han att avstå 30 km klassiskt.

Och tremilen i Salt Lake City 2002 blev en bitter upplevelse för Elofsson. I ivern att haka på i sedermera dopingfällde guldmannen Johann Mühleggs extrema fart sprängde han sig och bröt tävlingen, som då gick i fri stil.

Elofsson har den här vintern kämpat för att komma i form till VM efter sjukdom. Efter nyår har han visat gryende storform. Ändå blir det ingen start på tremilen i Val di Fiemme.

Hyggligt formbesked

Han satsar på att göra sin VM-premiär på fredags i stället. Då handlar det om 15 km klassisk åkning med individuell start. Den distans som han öppningsvann i Lahtis-VM 2001.

- Jag tyckte jag fick ett hyggligt formbesked i Asiago i lördags, säger Elofsson. Det var 18 sekunder fram till andraplatsen och jag hoppas kunna ta ett snäpp till på fredag.

Elofssons motiv att avstå loppet är samma som i VM för två år sedan. I ett mastigt program väljer han att stå över ett lopp. Skillnaden är att tremilen i VM 2001 inte var första distans under mästerskapet.

- Och så är det masstart nu. Det är inte hans favorit, han är en som vill åka i sin egen takt, säger förbundskapten Per-Erik Rönnestrand.

Oklart med ersättare

Det var på söndagen inte klart vem som ersätter Elofsson på tremilen. Mathias Fredriksson, Anders Södergren och Jörgen Brink får anses givna. Återstår Magnus Ingesson och Lars Carlsson.

Några fler avhopp är dock inte aktuella för Per Elofsson.

- Jag räknar med att åka resterande lopp i VM, säger han.

Peter Wikström/TT