- Prins Charles kan slänga sig i väggen

SPORTBLADET

Hästpolo är en sport för machotjejer

Det brittiska kungahuset, överklass och tanter i hatt som trampar banan i pausen. Så beskrivs ofta hästpolo.

- Men Prins Charles och alla snobbar kan slänga sig i väggen. Hästpolo är macho, säger Caroline Seth.

Foto: Högt tempo I hästpolo går det undan. Men Caroline Seth har tidigare ridit mycket ponny, något som hon har nytta av på hästpoloplanen.

Hon är en av Europas bästa kvinnliga polospelare.

Hon är 22 år och blev frälst på polo för fyra år sedan, då bytte hon dressyr och ponnyridning mot klubba, boll och tacklingar. Sedan dess finns det ingenting annat.

- Det är bara wow. Det är rätt tufft, man tacklas, hästarna kommer upp i höga hastigheter och man kan få bollar på sig, men jag älskar det.

"Tar hästen till puben"

I Skandinavien finns en hästpoloklubb, i den finns tre tjejer. Resten är killar och flera av dem inhyrda från Argentina. De kommer till Sverige halvårsvis för att sköta hästarna och undervisa i hästpolo.

De, precis som hästarna, kommer från landet där hästpolo är ett sätt att umgås. Inte en svindyr sport för överklass och kungligheter.

I Argentina är hästen en del av livet och familjer och vänner träffas för att spela polo, istället för att spela kubb eller boule. Allt avslutas med en stor grillfest.

- Där spelar de för att hålla igång hästarna som jobbar med boskap. Det är fler som har häst än bil och de tar hästen till puben, berättar Caroline Seth.

Hattar och fest

- Jag var där och bodde hos en av killarna som arbetar hos oss. Där spelade alla, vissa hade knappt skor på fötterna, andra inga tänder. Det var socialt en fantastisk upplevelse.

I Sverige är hästpolo fortfarande någonting helt annat. Tidigare fanns en klubb i Göteborg, men sedan Carolines föräldrar startade sin polo och country club för fyra år sedan har det varit den enda av sitt slag i Skandinavien. Där spelas det nu polo med instruktör varje helg fram till september och i augusti avgörs en stor turnering. Då bjuds polospelare från flera nationer in, det är fest med hattar och stamp på planen i pausen.

- Då är det lite coolt och läckert, säger Caroline Seth och skrattar.

Men till vardags är hästpolon i Sverige mycket mer svensk korp än engelsk överklass.

Hårda tacklingar

När det regnar träffas spelarna i ridhuset. Det är dammigt, svettigt och varmt. När det är uppehåll spelar de flera timmar ute på det stora fältet, lika stort som sex fotbollsplaner.

Tempot hästarna drivs upp i är högt, bollen slås med kraft framåt, det tacklas hårt, men ändå vilar den gentlemannamässiga stämningen över planen. Ingen tacklar någon ur sadeln.

Regelbrotten är få och skratten många.

- När jag väl började var jag fast. Lyckan att få spela varje helg är obeskrivlig, säger Caroline Seth.

Spelar alltid med killar

Hon har alltid spelat med killar och var nyligen inbjuden till en tjejturnering i Frankrike. Hennes lag vann och hon utsågs till turneringens bäste spelare.

- Men tjejer svär och skriker, de är bitchigast i hela världen. När man spelar med killar är de mer gentlemän. Argentinarna har gjort det till en machosport och de är sjysta tills man är lite hård mot dem. Då får man inte låna bollen...

Hur är det att vara tjej i en så mansdominerad sport?

- Ofta tycker killarna att man inte ska spela eftersom man är så svag, så det bästa man kan göra är att tackla ut dem för då får man respekt. När man väl visat att man kan så får man mer respekt som tjej än som kille.

Blåmärke och fläskläpp

- Men det är en tuff sport. Visst händer det olyckor, man får ett blåmärke eller en fläskläpp. Jag har ridit mycket ponny så farten är inget problem. När jag väl började blev jag så peppad och det gick riktigt bra.

Hon ler när hon kliver ut mellan boxarna i stallet. De vita byxorna är rödbruna av damm och hjälmens rosa färg har blivit solkig efter en lång, het match.

Inte precis den bilden prins Charles eller filmen "Pretty Woman" förmedlar om hästpolo.

Men det är den värld Europas bästa polotjej älskar.

Spelar i åtta perioder

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport