Waldner om festbilderna från Idrottsgalan: ”Jag bryr mig inte”

SPORTBLADET

Det är två år sedan en av Sveriges främsta idrottare någonsin avslutade karriären.

I en intervju med Sportbladet pratar Jan-Ove Waldner, 52, om hans betydligt lugnare vardag, svensk bordtennis framtid och om festandet med Tomas Brolin under Idrottsgalan.

– Om man aldrig får ha kul så är det som det är. Jag bryr mig inte så mycket, säger Waldner.

Efter ett OS-guld, sex VM-guld, elva EM-guld och oräkneliga medaljer utöver det gjorde Jan-Ove Waldner sin sista match på elitnivå i februari 2016.

Hans Spårvägens BTK mötte då BK Rekord hemma i Liljeholmshallen och Waldner spelade de två första singelmatcherna med en vinst och en förlust som facit.

Redan när Waldner la av var svensk bordtennis långt ifrån vad den var under glansdagarna när spelare som han, Jörgen Persson och Mikael ”Äpplet” Appelgren gjorde Sverige till en stormakt i sporten.

Men kanske börjar det nu röra på sig så smått.

Tror på ljus svensk pingisframtid

I december tog 15-årige Truls Möregårdh silver i JVM trots att han där mötte upp till tre år äldre spelare.

Jan-Ove Waldner ser i alla fall positivt på svensk bordtennis framtid.

– Det ser jättebra ut. Vi har ju Truls som var i final i ungdoms-VM och slog två kineser. Det är en enorm talang. Sen har vi många fina grabbar i “Spåret” här som är på gång. Så det ser bra ut tycker jag.

Hur bra kan Truls Möregårdh bli?

– Får han lite hjälp och det kommer ett par stycken här... att man blir ett par stycken är viktigt. Är man lite själv kan det bli lite jobbigt. Det är bra om man får någon som hänger på. Då har han alla möjligheter, absolut.

Det är en betydligt lugnare vardag som Jan-Ove Waldner har nu för tiden jämfört med när han var mitt i karriären.

– Det är lite inbokat med olika resor och så. Lite till Kina blir det väl senare här och någon semester, så får vi se. Dagarna rullar på.

Foto: SVT.SE/SPORT

”Lättare att bli hyllad i andra länder”

För tre veckor sedan var Jan-Ove Waldner en av gästerna på Idrottsgalan. Där stal han stundtals showen tillsammans med andra gamla idrottsprofiler som Tomas Brolin och Frank Andersson.

Framför allt Waldner och Brolin såg ut att ha det trevligt sittandes vid samma bord och duon fångades av tv-kamerorna vid ett flertal tillfällen.

– Det var jättekul. Jag brukar inte vara med. Jag var med när jag fick priset (Idrottsakademins hederspris) gången innan och så nu det här året.

Du var placerad bredvid Brolin där?

– Nej. Egentligen var jag bara borta och snackade med (Ingemar) Stenmark. Det var uppehåll på galan då och sen när det börjar vill man inte springa runt.

Ni började dagen tidigt?

– Jadå, det gör man alltid. Och så avslutar man sent. Det är det viktiga, haha.

Det var många som hade ganska kul åt att du och Brolin såg ut att ha det roligt. Hur ser du på det?

– Jag vet inte. Det är väl lite så. Är man idrottsman och har lite roligt så finns det där. I USA hade folk kommit fram och sagt ”fan vad kul, vilken jävla fin grej. Ni två stora idrottsmän ihop”. I Sverige blir det alltid ”vad gjorde ni innan och efter och hur var det på galan?”. Det är lättare att bli hyllad kanske i andra länder än i Sverige. Men det kanske därför jag är i Kina mycket också, haha.

Det är inget du bryr dig om?

– Nej. Mig spelar det ingen roll. Om man aldrig får ha kul så är det som det är. Jag bryr mig inte så mycket.

ARTIKELN HANDLAR OM