Äntligen, Danmark

Publicerad:
Uppdaterad:

Tog sin första handbollsmedalj på 35 år

När dansk herrhandboll tar sin första mästerskapsmedalj på 35 år så gör man det förstås där man gjorde det senast - i Sverige.

Danmark vann bronsmatchen över Island med 29-22 (13-11).

Senast, 1967, blev det silver i VM i Västerås.

Det var två överraskningslag som möttes i bronsmatchen i Globen på söndagen. Två nordiska länder som på bekostnad av stora handbollsnationer som Ryssland och Frankrike tagit sig till semifinal där Sverige och Tyskland blev numren för stora.

Saknade storskytt

- Jag är mycket stolt över mitt lag. När vi kom till EM visste vi inte vad vi skulle hoppas på. Vi önskade att ta oss vidare till det andra gruppspelet, men därifrån har vi bara tagit en match i taget, säger den isländske förbundskaptenen Gudmundur Gudmundsson och förklarar förlusten mot Danmark med:

- Patrekur (Johannesson) saknades och det hade betydelse. Vi sköt dåligt och den danske målvakten var mycket bra.

Den skadade storskytten Johannesson hade behövts. Nu blev trycket på Olafur Stefansson, högernian, och mittsexan Sigfus Sigurdsson för stort.

Dansk målvakt glänste

Danmark tog grepp om matchen direkt. Storskytten Lars Krogh Jeppesen, två meter och hundra kilo, dundrade in tre raka. Och även om Island hämtade upp Danmarks försprång flera gånger under matchen, så kom man aldrig närmare än till några kvitteringar. 20 minuter in i andra halvleken drog Danmark ifrån.

Danmarks målvakt var nyckeln till den danska segern. Michael Bruun Pedersen tog inte mindre än 23 av 45 skott.

- Men jag vill hylla kollektivet. Jag är stolt över mina spelare som jobbade hårt och bra både på och utanför planen, sade den danske förbundskaptenen Torben Winther.

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad: