Vinter-OS

Först OS-guld – sedan Broadway

Var med i Idol och ska nu köra OS

Av: 

Johan Flinck

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se.

PYEONGCHANG. Först OS-guld.

Sedan Broadway.

– Det har varit min dröm sedan jag var liten och jag ser inte varför jag skulle ge upp den nu, säger puckelpiståkaren och förre Idol-deltagaren Ludvig Fjällström.

Sarah Sjöström har OS-ringarna intatuerade på armen.

Ludvig Fjällström har ett citat från Fantomen på Operan: ”Open your mind”.

Men så stannar heller inte den mångsidige, 25-årige puckelpiståkarens drömmar och målsättningar vid ett OS.

– Det har varit min dröm sedan jag var liten, att först vinna OS-guld och sedan köra Broadway, och jag ser inte varför jag skulle ge upp den nu, säger Fjällström inför fredagens puckelpistkval i OS-backen.

Han gjorde tatueringen 2013.

– Phantom of the Opera var den första musikalen jag såg så det är den starkaste upplevelsen jag har från musikalvärlden.

Var med i Idol

Det var nära att Fjällström valde musiken före skidorna som 16-åring. Båda hans bröder har satsat på musiken och själv spelar Ludvig såväl gitarr som trummor, piano, fiol och bas.

– Jag kom in på skidgymnasiet först men meddelade att jag inte skulle gå. Jag sökte i stället musikgymnasiet och kollade lägenhet och allt. Det var mamma som övertalade mig... eller satt ner med mig och frågade om det verkligen var rätt. När jag sedan började på skidgymnasiet kändes det helt rätt.

Men han har inte släppt musiken. 2015, året efter att han OS-debuterade i Sotji, ställde han upp i Idol och tog sig från audition i Åre till uttagningarna i Stockholm.

– Jag åkte ut innan det blev livesändningar. Men jag tycker egentligen inte att man ska hålla på att tävla i musik för det är så himla subjektivt. Alla som lyckas beröra någon är ju bra på något sätt.

Mentala avgör

Men nu gäller det OS och Fjällström hade kunnat komma bättre förberedd. Han drog korsbandet i januari i fjol och fick ett bakslag under rehaben som tvingade honom till en operation till.

– Så jag är superglad av att vara här efter allt som hänt. Det stod mycket på spel. Det hade varit extremt jobbigt att få åtta års förberedelser bortdragna under fötterna.

Hur nära en hundraprocentig form är du?

– Fysiskt är jag på 90 procent ungefär. Mentalt är det svårt att ligga på gränsen som jag gjorde tidigare. Både för att det gör ont och för att man är rädd att det ska hända igen. Jag jobbar mycket med det mentala. Det är där det kommer att avgöras för mig.

– Sätter jag det absolut bästa åket jag kan göra hoppas jag vara på topp-sex.

Det där OS-guldet får nog vänta fyra år till.

– Jag slog i huvudet inför förra OS och nu är det knäet. Jag vill ha ett OS utan skador, så jag kommer absolut att köra ett OS till, säger Fjällström.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Längdskidor i vinter-OS 2018 – så avgörs tävlingarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Vinter-OS

OS i Sydkorea 2018

Ludvig Fjällström