En otrevlig flopp och motståndaren höjer...

SPORTBLADET

Veckans pokerteori, vecka 29

Dag fyra i årets VM i poker, och du ska få byta plats med en av de svenska spelarna. Mörkarna är 2500-5000 med en ante på 500, och du har cirka 960K i stapeln eftersom du jobbat på bra.

Före floppen höjer du till 18K som förste man in i potten, och stora mörken med nästan lika mycket marker som du tar syn medan alla andra lägger sig. Nu har floppen kommit på bordet, en otrevlig sak med tre spader. Stora mörken checkar, du betar 40K, men nu slår den andre blixtsnabbt om till 120K! Det är din tur igen att tala; vad gör du? Tänk efter och analysera situationen! ”Rätt svar” finner du längre ned på sidan.

Rätt svar: Här är en situation där det inte kan finnas något ”rätt” svar om man inte själv sitter med vid bordet, har följt och analyserat motståndarna i timtal, och nu kan ana sig till såväl styrkor som svagheter i olika situationer – jag har tagit med det här spelexemplet just för att visa hur ett erfaret proffs kan agera i tunga potter och kritiska lägen. Den du bytt plats med, förresten? Rifat Palevic, som gick längst av alla svenskar i årets Main Event. Och vad han gjorde här? Anade sig till svaghet bakom den andres höjning, varför Rifat själv resolut kontrahöjde till 240K – trots ingen träff, inget realistiskt drag, ingenting! Det fick motståndaren att lägga sig till sist. Alltså ett exempel på hur man ignorerar matematiken i spelet, för att koncentrera sig på psykologin i stället...

Dan Glimne

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker