Ferrari protesterar mot nya budgetgränsen

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Det blir en budgetgräns inom F1.

Teamen ska hålla sig inom 465 miljoner kronor – då blir de tekniska friheterna större.

Men Ferrari protesterar.

Budgetgräns, men större tekniska friheter. Kimi Räikkönens Ferrari är upprört.

Det internationella bilsportförbundet har bestämt sig för att det blir en budgetgräns inom F1 - men en frivillig sådan till nästa säsong.

– Gör vi inte detta förlorar vi flera team, sade FIAs president Max Mosley under mötet i Paris.

Mellan den 22 och 29 maj ska varje team bestämma sig för om man vill arbeta med 465 miljoner kronor och ha fler tekniska friheter så som att låta motorerna använda sig av maxvarvtalet, använda vindtunneln obegränsat och friheter i den aerodynamiska konstruktionen. Däremot är antalet motorer och växellådor, samt förbudet att tanka och värma däcken samma för alla team.

Deltog inte i mötet

I summan ingår stallets budget, medarbetarnas löner, utveckling och material. Däremot står motorhome, VIP, straff till FIA, löner till förare utanför den givna gränsen. 2010 ska inte kostnaderna för motorer att räknas in.

För de stall som väljer att avstå gäller samma tekniska regler som i dag.

Av de nuvarande teamen har Ferrari tydligt uttryckt sitt missnöje med beslutet och FOTA, teamens organisation ska diskutera detta den 6 maj. Ferrari deltog inte i FIAs möte och det kan ses som en tydlig protest. Lika tydlig som att stallet vägrar kommentera den nya budgetgränsen och har skickat ut ett pressmeddelande under rubriken ”Inga kommentarer”.

För att utöka antalet team i serien så kommer Bernie Ecclestone dessutom att årligen betala 10 miljoner dollar av reklamintäkterna till varje nytt team och överta kostnaderna för transporten (två bilar, 10 ton material och 20 flygbiljetter till varje lopp utanför Europa). Men då måste de bygga sina egna chassin.

Hittills har Lola, amerikanska USF1 och Prodrive med Dave Richards som tidigare varit stallchef för BAR och Benetton och nu hoppas på ett samarbete med Aston Martin, meddelat att de vill köra F1 nästa år.

FIA ska lämna besked till de 13 teamen som ska köra F1 nästa säsong den 12 juni 2009.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1