Nu ska Göransson straffa ”Flash”

avJohan Linderstam

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Foto: Martin Von Krogh
Laddat för historieskrivning Vinner Richard Göransson i dag på Gelleråsen tangerar han Janne ”Flash” Nilssons rekord på 30 racesegrar.

Det började med en klassisk gokart, fortsatte som ett pokalregnande segertåg – och i dag kan ”Vilden från England” bli vinstrikast i STCC-historien.

Så här har Richard Göransson lagt sin väg till framgång.

Det började 1987.

Det började med sådden av ett sensommarfrö i form av en 85-kubiks Partner TKM Gokart som en yngling med ett blont hårsvall tänjde reglerna på tekniskt krävande och knixigt kluriga Täby Motorstadion.

Richard Göransson fick racingen i blodet från sin pappa Curt Jonsson, själv folkrace och rallycrossförare, och bakom ratten hade Richard redan från början det lilla extra. Viljan, den hårfina galenskapen och hungern för framgång.

Åtta i debuten

Som den örebroare han är minns han själv gärna segern i Ronnie Pettersson memorial 1990 och SM-guldet i Formel Ford 1996, men det var 1998 som en annan historia skrev sitt första kapitel.

STCC hade knappt tagit steget ur sin vagga och Richard Göransson kom i kontakt med rallylegenden Stig Blomqvist och fick hyra en Ford Mondeo och ställde upp i mästerskapet.

Han blev åtta i debuten och vann privatförarcupen på Mantorp men mycket vill ha mer.

– Det gick skapligt, är hans egna ord om året.

Han packade väskan, återvände till formelracingen och gjorde en internationell satsning som gav resultat.

2001 vann han EM-titeln med Duckhams i Formel Ford när han rattade en van Diemen, 2002 präglades av tester i Formel 3 och inhopp i brittiska Formel Renault och men det var på STCC-finalen samma år som ett kort möte skulle staka ut inriktningen på Göranssons fortsatta karriär.

– Jag vill ha dig i West Coast Racing nästa år, sa STCC-stallets chef Dick Jönsson till Göransson.

Jagar ”Flash”

Richard körde in i STCC som en frisk fläkt, vann det första loppet, men kom efter sin aggressiva körstil och en del krascher att kallas ”Kraschkungen” och ”Vilden från England”, men sedan dess har han bara brutit två lopp.

I stället tog Göransson 2004 och 2005 två mästerskap i rad, och SM-guldet 2008 gjorde att han tangerade barndomsidolen Fredrik Ekbloms tre titlar.

Och i dag kan han bli historisk genom att tangera också Janne ”Flash” Nilssons rekord på 30 racesegrar, en prestation som bara tagit några få år.

Man bör också minnas att historien långt ifrån har skrivit sitt sista kapitel.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

STCC