Alpint

Så var herrarnas super G

Av: 

Marcus Leifby

SPORTBLADET

Sportbladet.se rapporterade direkt

Schweiz Didier Cuche jublar efter målgången.
Schweiz Didier Cuche jublar efter målgången.

Stockholm/Val d'Isère

Fiasko i går.

I dag fortsätter alpina VM med herrarnas super G.

Sportbladet.se:s Marcus Leifby följer damernas super G – port för port – med hjälp från Patrik Thornéus och Jenny Modin som är på plats i Val d'Isère.

Tävlingen startar 11.00 och de svenska åkarna Patrik Järbyn och Hans Olsson går ut som nummer 30 respektive 41.

Häng med!

12.28 Jaha, då kom åkaren från Mali i mål... och... nej, det var Hans Olsson, ursäkta mig. Nja, det där gick väl inte så bra, fort, smidigt eller någonting. Hans såg försiktig ut och plogade nästan ner i backen.

Olsson är nästan sju sekunder efter segraren Cuche och han går in på en 27:e plats. Men vad fasen, han tog ju sig i mål i alla fall och blir bäste svensk. Som jag skrev innan, vi skulle inte ha så stora förväntningar i dag. Nu säger vi tack och hej, vi hörs igen i övermorgon!


12.28 Då har vi Stig H.. förlåt, Hans Olsson i backen... 1,84 efter vid den första mellantiden.


12.28 Äh, vad fasen.. Vi tar Hans Olsson i mål också här i live-bloggen. Häng kvar några minuter, Hans dundrar i väg här efter nästa åkare.


12.17 Nej, det blev inga svenska medaljer i dag heller. Patrik Järbyn klarade inte fullfölja sitt lopp och det såg ut som att han hade alldeles för ont i sitt knä.. Hans Olsson startar lite senare i dag och med tanke på att han åkt ur i tre av tre lopp i år så ska vi väl inte hoppas på mer än en målgång för Hans.

Nu har de 30 första åkarna tagit sig i mål eller åkt ur och efter just 30 åkare brukar man ju ”dela ut guldet”. Det händer i stort sett aldrig att någon efter nr 30 klarar slå sig in på en pallplats.

Hans Olssons resultat kommer ni att få lite senare, här på sajten. Precis som svenska kommentarer och annat smått och gott. Jag, Stig Strand och Pernilla Wibergs mössa vågar i alla fall lova er att medaljfördelningen kommer att se ut så här, även efter Hans Olssons åk...

1. Didier Cuche, Schweiz.

2. Peter Fill, Italien.

3. Aksel Lund Svindal, Norge.

Vi säger grattis till Norge, Svindals bronsmedalj är deras första i det här VM:et.

Vi är fortfarande helt nakna... men det kommer, var så säkra..

I morgon är det tävlingsuppehåll i VM, vi återkommer igen på fredag då damerna, med Anja, Jessica, Maria och alla de andra åker kombination.

Tack för mig!

/ Marcus

12.14 Järbyn ser försiktig ut och är just 17:e man vid den första mellantiden... Ajaj.. nej nej nej, vad gör karln? Han väljer att avbryta åket, Patrik. Han har ju haft problem med ett skadat knä som höll honom borta förra säsongen. Järbyn avbryter!


12.13 Janka är borta, han kommer in på en nionde plats och nu är det dags för Järbyn. Magkänslan som bubblade till precis nu är... Nej, Patrik har fasen inte en suck. Som bäst en 17:e plats, där har ni mitt tips. Hoppas hoppas hoppas jag har fel. Hoppas.


12.11 Japp, då ska vi bara ta Carlo Janka i mål sen har vi Järbyn i starten. Janka har nämnts som en utmanare, en liten outsider, så vi håller ett extra öga på honom nu...


12.09 Cuche, Schweiz, Fill från Italien och Svindal, Norge. Där har ni medaljörerna just nu.


12.06 Ojojoj.. Peter Fill, italienaren, skräller och glider i mål som tvåa och petar ner Svindal till en bronsplats. Det där var en skräll! Nu har vi Jansrud, Norge, i backen men han kommer inte långt, Bramserud, innan han åker ut och kasar ett par hundra meter innan han stannar... Han klarar sig okej i alla fall, Stig H Olsson polare...


12.05 Kollega Patrik ringer in en rapport från backen... ” Den här backen är fruktansvärt brant, jag har aldrig sett något liknande..”. Vädret däremot är ju hur bra som helst. Såg precis några publikbilder där ganska många nu klätt av sig kläderna och solar i bar överkropp...


12.02 Ja, Strodl är uppe igen och står på benen. Han glider sakna nedåt i backen och så fort nätet är på plats igen så ska vi ta några åkare till i mål.


11.59 Så här såg kraschen ut... Han får hjälp nu, tysken, och han ser ut att ha riktigt ont i knät.

11.54 Ursäkta mig, var tvungen att rusa på muggen lite snabbt. Vi har inte missat någonting speciellt, vi är uppe på startnummer 24 nu och Andreas Stordl, Tyskland. Han är efter ganska tidigt och... ooouups, där försvinner han ut i nätet. En ordentligt krasch! Han blir liggande och det kanske inte är så konstigt eftersom han är inlindad i det där skyddsnätet.

Nu blir det ett uppehåll igen och vi håller tummarna för att det inte är så allvarligt med Andreas Stordl.

På tal om allvarligt och inte allvarligt.

För några veckor sedan fick jag tag på Patrik Järbyn när Markus Larsson kraschat i ett träningsåk. ”Njää, det såg inte så farligt ut, det är nog ingenting alls... Så länge bara ben och knän har klarat sig så... Det var nog ingenting”... sa Patrik samtidigt som han försökte cykla bort sin mjölksyra i benen efter sitt träningsåk.

Sedan tog det två dagar och så kom bilderna på Markus Larsson. Näsan var bruten på typ 33 ställen och han såg ut som om han hade hoppat från Golden Gate bron och landat med ansiktet på en sådan där hård och sträv dörrmatta... ” Njäää, det var inte så farligt...”

Hmm...

11.51 Cuche åkte otroligt bra på den sista delen av backen. Pernilla Wiberg tror att schweizaren blir svårslagen i dag och det behöver man kanske inte ha en massa OS-guld i bagaget för att fundera kring. Jag tror inte någon rår på Cuche. Inte ens Järbyn...


11.48 Nähä du, Defago. Inga medaljpengar för dig i dag. Han går in på en sjätteplats efter ett halvdant åk. Näste gubbe ut är John Kucera, startnummer 22. Han får också avsluta den där seedade gruppen med åkare som anses hålla högst klass.


11.47 Ännu en farlig åkare på gång. Schweizaren Didier Defago. Nu ska vi se...

11.46 Nej, det gick inte alls för Herminator. Det går inte alls så fort som vi är vana vid att se Maier och han kommer in på en 11:e plats. Tio åkare kvar nu, sen har vi Järbyn på gång.


11.46 Och nu är det dags för Maier...


11.45 Det är knallhårt... Han är 15 hundradelar efter en bit in i åket.. Njä, det räcker inte, han går in på en andraplats, det där kan ha varit ett medaljåk men det blir inte den ädlaste. Han hade ett par missar norrmannen, inte för att jag såg det men Stig Strands ojande skvallrar om det.


11.43 Didier Cuches tid håller. Nu har vi norrmannen Aksel Lund Svindal i backen och vi håller förstås en tumme för vår granne...


11.42 Jenny Modin skickar årets mms-bild från ett solbadande vinterlandskap. Enligt Jenny börjar publiken och journalisterna klä av sig i värmen. Vi håller tummarna för att solen också tvingar Pernilla Wiberg att ta av sig den där groteska mössan som bara Peter Siepen kan tycka om...

11.39 Wow! Didier Cuche tar ledningen efter ett fantastiskt åk. Han sparkar av sig skidorna när han gått i mål och fångar densamma med handen. Coolt. Eller...? Nja... Men en monstertid av Cuche och det här kan bli något för de andra att bita i. Tiden: 1:19,41

11.36 Vi närmar oss de tunga namnen. Didier Cuche, Schweiz, är näste man ut. Han har startnummer 16. Ted Ligety intervjuas och berättar att det enda han tänkte på under sin hundrameters färd var att inte fastna med skidorna och vrida knäna sönder och samman.


11.35 Tävlingen igång igen och här kommer en förklaring från David om varför italienaren Innerhofer heter just Innerhofer och inte Spallettispagetti eller något annat typiskt italienskt:

” Innerhofer, Werner Heel och många av de andra italienska alpinåkarna kommer ju från Südtirol vilket ligger precis på gränsen till Österrike. Folk pratar i princip bara tyska där och det förklarar också varför de har "österrikiska" namn.”

Tack för det David!

11.32 Litet avbrott igen, arrangörerna måste skruva fast en port som har lossnat ser det ut som. Då passar vi på att snacka lite Maier igen, eller ”Herminator” som han kallas... Med all rätt.

I början av 2000-talet krockade han med sin motorcykel när han var på väg hem från ett träningsläger. Läkarna ville först amputera bort det ena benet men bestämde sig i stället för att göra en så kallad rekonstruktiv kirurgi. Exakt vad det är har jag inte rätt utbildning för att förklara.

De flesta var i alla fall helt övertygade om att karriären var över men Herminator ville annat och efter att stått över säsongen 2001/2002 gjorde han comeback året efter och det dröjde inte länge innan han vann störtloppet i klassiska Kitzbüel.

Makalöst. Maier har en jädrans massa mästerskapsmedaljer, i just super G har han ett VM-guld (1999 Vail) och ett OS-guld (1998 Nagano).

Hermann "Herminator" Maier.

11.30 Marco Büchel gör ett bra lopp och tar tredjeplatsen. Nu har vi fem åkare kvar innan Maier och norrmannen tar över pisten. Kalasväder i dag i alla fall. Solen skiner och det ser ut att råda perfekta förutsättningar. Vi får se om det passar Patrik och Hans som står och värmer uppe i startområdet nu.

11.27 Han tar sig i mål i alla fall, trots 13 på bröstet, och han gör det som tre. Ingen medalj för Miller, det är klart. Fortfarande italienskt i ledning –  Innerhofer.


11.26 Jag får mejl från Roger som vill att jag ska skriva ut alla startnummer så ni får lite bättre koll på när svenskarna kommer. Klaus Kroell som åker nu har startnummer 13. Det numret skulle inte jag vilja ha i dag, i den här bob-banan...


11.25 Nej, det gick inte så bra men han lyckas stå på benen och ta sig i mål. Han är 1,36 efter i mål efter ett par missar på vägen ned.


11.24 Då har vi Bode i backen. Se upp.


11.23 Italienaren Innerhofer, klingar österrikiskt tycker jag, gör ett kanonåk och slår Raich tid med åtta hundradelar. Ny ledare alltså!


11.20 Nepp. Hoffman, Schweiz är väck. Borta. Han åker ur. Strax har vi galningen Bode Miller i backen och där har vi en som inte håller igen. Mitt tips är att han antingen tar sig ned med en snabb tid eller så åker han ur och får plockas upp någonstans i Val di Fiemme på den italienska sidan av Alperna...


11.19 Oj! Nu har vi en tid att gå på, en tid som kan räcka riktigt långt. Raich krossar de få åkare som gått i mål och tar en ordentlig ledning. Jag tror vi har en pallplats klar nu.


11.16 Marco Sullivan, USA, åker ur. Jänkarna har det tufft i dag. Nu har vi Benjamin Raich i backen, det är en bra åkare det. Nu ska vi se... dagens förste österrikare...

11.14 Ett bra åk av Staudacher... Han tar ledningen med 49 hundradelar. Frågan är om han lyckas med samma bedrift som i Åre för två år sedan. Då höll han ledningen hela tävlingen och sopade hem guldet...


11.13 Tysken Stephan Keppler tar sig i mål men det är fortfarande kanadensaren Dixon som är i ledning. Nu har vi den regerande mästaren Staudacher i backen.


11.11 Ett litet uppehåll nu efter Teds vurpa. Passar på att visa er en annan vurpa. Kommer ni ihåg det här, när Hermann Maier kraschade så in i bänken.. ? När man ser bilderna förstår man att den här killen har änglavakt. Och rätt gott virke i kroppen.

Bara ett par dagar efter den här kraschen studsade Maier ner i backen igen och tog OS-guld i både storslalom och super G. Helt otroligt.


11.08 Ted Ligety åker ur och vurpar ordentligt. Han kanar på den isiga banan och.... däääääääär.. där stannar han. Han ser ut att klara sig hyfsat i alla fall. Det lär inte vara den första kraschen vi ser i dag och frågan är om inte dagens super G lopp är på gränsen till idioti...


11.05 Manuel Osborne åker ur också han. Favoriterna Aksel Lund Svindal och Hermann Maier startar som nummer 19 och 20. Patrik Järbyn som 30 och Hans Olsson som 41.


11.03 VM-debutanten Robbie Dixon, Kanada, tar sig i alla fall i mål och storleken på hans pungkulor diskuteras nu intensivt i det svenska landslagslägret. I ledning då eftersom han är förste åkare i mål.

11.00 Då är vi igång, vi får se om det blir isdans eller skidåkning i dag... Ser ut att bli isdans. Amerikanen Andrew Weibrecht, först ut, åkte ur..


10.54 Gott folk... Vi har precis fått årets citat levererat till oss och dagens tävling kan vara värt att hålla två ögon på.

Vi vet inte alls vad som väntar här.

Det kan bli kaos!

Dagens pist är isig och enligt Wiberg skulle man kunna åka skridskor ned.

Hans Olsson svarar så här på frågan vad det är som krävs för att lyckas i dag:

” Två stora pungkulor mellan benen”... Va!? Ursäkta vad sa du? Skönt samtidigt med lirare som säger annat än de vanliga gamla klyschorna..

” Ojojojoj... det är tuffa bud det här... Det är det tuffaste jag sett..”, säger Järbyn.

Håll i er, det här kan bli otäckt..


10.50 Pernilla Wiberg har fått på sig den där mössan i dag igen.. Den där mössan som påminner mer om ett duntäcke än en mössa...

Wiberg pekar, precis som jag, ut Hermann Maier och ”svinet” från Norge, Aksel Lund Svindal...


10.47 Patrik Järbyn var det ja... Till skillnad från Anja, Ingemar, Strand och Byggmark, som föddes... ja, förmodligen blev de också påtänkta och..., mitt i en snöstorms-härjad slalom pist i Tärnaby så har Patrik Järbyn tagit sig till världstoppen med aningen knepigare förutsättningar.

Patrik kommer nämligen från den klassiska skidorten... Borås...? Borås!?

Vad har man där? Det närmaste super G-backe man kommer där är väl högen av elefantspill på Borås djurpark... Inte för att jag har speciellt bra koll men Borås har väl inte haft mer än 4 millimeter snö sedan 1936? Möjligheterna till skidåkning där måste väl vara fullt jämförbart med de som råder i ... Hanoi..?

Skit samma. Han är där han är, hur han nu tog sig dit..

Några snabba om Järbyn...

... född i Målsryd utanför Borås.

... fyller 40 år i april.

... har vunnit två VM-silver (1996 och 1997) och ett VM-brons (2007) i super G, lag och störtlopp.

... han har aldrig, trots att han åkt skidor i ett halvt centennium, vunnit en världscuptävling.

... när han tog brons i störtlopp i Åre-VM 2007 blev han den äldsta åkare någonsin att ta en VM-medalj..

Patrik Järbyn har petats från landslaget inte mindre än två gånger - 2003 och 2005 på grund av uteblivna resultat.

Har han fått bort knivarna ur ryggen så kanske han kan skrälla i dag..

10.45 Jenny Modin, vår tv-stjärna på plats i snömoset i Frankrike, mms:ar in bilder från backen men jag får inte rätt på den... Den ligger liksom ner. Men om ni lägger datorn på sidan så kan ni se hur det ser ut där nere just nu.

10.40 Jaha, vad ska vi då ha för förväntningar på våra blågula (de ser ofta ut så i kroppen efter att ha slagit i backen) åkare?

Mmmnnnjaaääeee.. kanske inte så höga förväntningar.

Patrik Järbyn är väl vårt största hopp men Patrik har hunnit bli 40 och har som bäst en tredjeplats i världscupen i år.

Järbyn går ut som nummer 30 och det brukar inte direkt vara någon fördel att starta när 29 åkare har plogat backen och sprätt bort all snö.

Hans Olsson då? Nja...

Olsson har maskerat formen ruggigt effektivt i år – på tre starter i super G har han åkt ur i... tre!

Nja, att svenskarna skulle ha någonting med medaljstriden att göra i dag är ungefär lika sannolikt som att Jens Byggmark skulle ta sig i mål i någon slalomtävling den här säsongen.

Favoriterna i dag räknar jag till tre – vi snackar om Bode Miller, USA, Aksel Lund Svindal, Norge och HermannHerminatorMaier...

Denna Maier... det finns en del att berätta om den karln... men först lite om Patrik...

10.30 Förresten... Det är dags nu!

Jag har slagit lite i historieböckerna nu på förmiddagen och jag fick bläddra fingrarna skrovliga för att hitta vår senaste VM-guldmedaljör på herrsidan.

Minns ni vem det var? Inte.. nej, jag förstår det..

Jo, det var Jonas Nilsson.

1985.

Sverige har alltså inte tagit ett VM-guld alpint på herrsidan på 24 år.. 24 år! Hallå!

Då, 1985... ja alltså samma år som... Ronald Reagan svor presidenteden, Michail Gorbatjov valdes till generalsekreterare i det sovjetiska kommunistpartiet, Olof Palmé var fortfarande i livet, Lasse Hallströms ”Mitt liv som hund” hade premiär ungefär samtidigt som ”Tillbaka till framtiden” och Kikki Danielsson vinner Melodifestivalen med låten Bra vibrationer... då vann Jonas Nilsson VM-guld i slalom...

Det är dags nu...

Här har ni förresten samtliga Sveriges VM-medaljer...

10.15 God förmiddag super G-lovers!

I går fick vi inte speciellt mycket att ropa hej över, Anja och Jessica hade ju inte en suck mot amerikanskan Lindsey Vonn som knep guldet.

Det klagades på sikt och snö och snor och lite allt möjligt – vi hoppas på lite bättre drag och fart i dag när herrarna slänger sig ut i pisten...

... men vi ska nog inte hoppas på för mycket.

Våra svenska hopp i dag ställer vi till Patrik Järbyn, snart pensionär och Hans Olsson, mest känd för att ha kraschat våldsamt och skrapat ansiktet. Mer om svenskarna och favoriterna strax...

Tävlingen i Val d'Isère startar 11.00 och väderrapporterna från den lilla franska skidbyn skvallrar om en minusgrad och sol.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alpint