Alpint

”Borde ha stoppats”

Av: 

Patrik Thornéus

SPORTBLADET

Pärson kritisk till arrangören: ”Ingen vågade ta beslutet”

VAL D’ISÈRE. Arrangören visste om att kurvan – där Jessica Lindell Vikarby kraschade och Anja Pärson var på väg att göra det – var undermålig.

Ändå tvingades tjejerna köra.

– Träningen borde ha stoppats och det påtalade vi också. Men ingen vågade ta beslutet, säger tränaren Anders Pärson till Sportbladet.

Redan efter damernas super G fick prepareringen kritik och i går – när tjejerna körde den första tidsträningen inför störtloppet – var backen om möjligt ännu sämre.

– Det var bara själva åklinjen som var någorlunda okej. Utanför den var det drivor av lössnö och det var tyvärr det som orsakade Jessicas svåra krasch, säger Anders Pärson.

Inga bra svar

Redan när de första tjejerna åkte ner uppmärksammades problemet. Anders Pärson stod intill Jan Tischhauser, som tillsammans med norrmannen Atle Skår-dal har huvudansvaret för damtävlingarna.

– Jag pratade med honom om förhållandena utan att få några bra svar. Men jag hörde att det diskuterades högljutt på komradion. Tyvärr var det ingen som gjorde någonting, säger Anders Pärson.

Han konstaterar att huvudproblemet är att folket som är satta att rutscha banan efter varje åkare inte är tillräckligt kompetenta.

– Proffsen var i herrbacken under deras tävling och vi fick ett gäng amatörer. Att rutscha är en konst och det krävs rutinerat folk för att göra det. Nu rutschade man backen så att det bara var åklinjen som var fri från snö och vid sidan var det stora snövallar, säger Anders Pärson.

”Inte första gången”

Han är irriterad över att arrangörerna mer och mer tummar på säkerheten i störtlopp.

– Det här är inte första gången det händer. Jag förstår att arrangörerna jobbar med en enorm tidspress, speciellt under ett VM, men det får inte vara så att tv och ekonomin i stort går före åkarnas hälsa.

Upplever du att det är så?

– Tyvärr är det så. Ingen vill så klart att någon blir skadad, men när det är som i dag är det ingen som vågar säga ”stopp, nu räcker det”. Jag förstår inte varför man ska han en jury om den inte vågar ta svåra beslut?

”Mycket lössnö”

Farttränaren Ulf Emilsson såg kraschen och han är också kritisk till arrangörerna.

– Förhållandena är under all kritik. Så här ska det inte behöva vara på ett VM, säger han.

Flera åkare skadade sig under tidsträningen. Värst gick det för Jessica Lindell Vikarby och tyskan Maria Riesch, som fick hjärnskakning och ansiktsskador.

Svt:s expert Stig Strand sågar också arrangörens hantering av banans preparering.

– Alla vet hur farligt det är. Man borde ha avbrutit träningen och fått undan snön. Jag gillar det inte, det är dåligt och onödigt, säger han.

Strand, som är på sitt 15:e mästerskap, har aldrig sett en svårare bana än tisdagens super–G och tycker även att störtloppet är svårare än normalt. Men ansvaret för gårdagens krascher ligger helt och hållet på arrangören enligt expertkommentatorn.

– Att en backe är svår betyder inte att man skadar sig. Men i Lindell Vikarbys fall är det tävlingsledningen som brustit. Det ska vara rensat från lössnö.

Är det ett måste för att kunna fortsätta?

– Helt säkert. Det får inte hända, avslutar Strand.

I går kväll höll arrangörerna ett ledarmöte. På plats var bland andra Sveriges förbundskapten Thomas Stauffer. Han frågade om åkarnas säkerhet, men fick inget bra svar, tycker han.

– Det var väl som vanligt. Ingen verkar lyssna på vad vi säger, säger han och suckar uppgivet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alpint