Skidskytte

Helena Jonsson hyllad – igen

SPORTBLADET

Klockan 17.25 rullade tåg 80843 in på Stockholms central.

Försiktigt klev Helena Jonsson ner på perrongen och genast började kamerorna att smattra. VM-hjälten från Pyongchang fick än en gång visa upp sina tre medaljer.

Sportbladet var på plats när trippla VM-medaljösen Helena Jonsson och övriga i skidskyttelandslaget i går kväll svensk tid flög hem från Pyeongchang. Trots att det återstår en del av världscupsäsongen har svenskarna redan siktet inställt på OS i Vancouver nästa vinter.
Sportbladet var på plats när trippla VM-medaljösen Helena Jonsson och övriga i skidskyttelandslaget i går kväll svensk tid flög hem från Pyeongchang. Trots att det återstår en del av världscupsäsongen har svenskarna redan siktet inställt på OS i Vancouver nästa vinter.

Det svart-gula tåget går under namnet ”segertåget” och används endast vid speciella tillfällen. Måndagsaftonen var ett sådant. Skidskyttelandslaget, som tog fem medaljer i VM i Sydkorea, skulle förstås åka fint från Arlanda in till Stockholms central. Här väntade fler hyllningar och Helena Jonsson, tillsammans med pojkvännen David Ekholm, såg smått chockad ut.

– Nu börjar man så smått förstå vad man gjort där borta i Sydkorea. För varje dag så blir det bara större och större för mig, säger Jonsson till TT.

Fotograferna vill ta bilder av Helenas medaljer; guld, silver och brons. David Ekholm, som tog silver i mixed-stafetten, ställer sig lite på sidan om och bara ler.

– Helena tog ju tre och jag bara en så det är klart att hon ska fotas, säger han och skrattar.

Längtar till sängen

Resan från Pyongchang tog 22 timmar. Innan avresan hade de bara fått sova ett par timmar.

– Tur att man har Wolfgangs (Pichler, tränare) grundträning i sig, då får man lära sig att bita ihop, fortsätter Ekholm.

Helena är också mycket trött men också väldigt lycklig över att få vara hemma – nästan.

– Nu är det ju bara en flygning till Östersund kvar och oj vad jag längtar hem till min egen säng. Sängarna i Sydkorea var stenhårda, man fick nästan blåmärken på höfterna.

TT: Vad längtar du mest efter?

– Förutom sängen är det vanlig svensk potatis. Jag är döless på ris.

Ska se skid-VM

TT: Vad ska du göra när du kommer hem?

– Jag får faktiskt vila på tisdag. Sedan blir det träning på onsdag, Wolfgang är snabb på att ta bort glädjen (skratt). Har inte vågat kolla in schemat ännu men gissar att det blir tufft. Sedan ska jag förstås kolla in skid-VM på tv och heja fram Charlotte Kalla till medalj. Stafetten kommer att bli rolig, jag tror det går bra får både tjejerna och killarna.

Firandet fortsatte på en scen inne i centralbyggnaden inför ett par hundra åskådare. Arméns trumkor bjöd på fanfar och paret Jonsson/Ekholm log än en gång mot kamerorna.

Stig Lindmark/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Skidskytte

ÄMNEN I ARTIKELN

Skidskytte