Första Europatoursegern för Haglund: "Grymt"

Av: 

TT

Publicerad:
Jenny Haglund. Arkivbild.
Foto: Göran Söderqvist
Jenny Haglund. Arkivbild.

SPORTBLADET

Svensk golf har fått en ny vinnare på damernas Europatour.

24-åriga Jenny Haglund vann tävlingen i Rabat efter särspel.

– Det kommer att sjunka in när jag kommer hem, säger hon till Europatourens webbplats.

Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg har vunnit de två senaste majortitlarna och positionerat sig i den absoluta världstoppen – och det är inget fel på den svenska återväxten heller.

I veckans Europatourtävling på Royal Golf Dar Es Salam i den marockanska huvudstaden presenterade sig Jenny Haglund på allvar. När hon gjorde en birdie på det andra särspelshålet var karriärens första stora proffsseger ett faktum.

– Det känns fantastiskt, det har varit en grym tävling och en grym vecka och jag är väldigt glad att det slutade så här, säger hon efter segern, värd motsvarande 700 000 kronor, till Europatourens webbplats.

Men Haglund började inte tävlingen särskilt bra och låg bara 47:a efter första dagen. Halvvägs in i tävlingen låg hon 17:e och inför sista dagen hade Haglund klättrat till femte plats. Avslutningsrundan på 70 slag räckte sedan för att hamna på totalt tre slag under par och nå särspel mot Klara Spilkova, Tjeckien, och Sarah Kemp, Australien. Efter par för alla tre på första hålet avgjorde Jenny Haglund på nästa hål.

Blev proffs 2016

Värmländskan, som tävlar för Karlstad GK, lämnade collegelivet i USA för att bli proffs för snart två år sedan. För bara två veckor sedan ledde hon en tävling på den amerikanska undertouren Symetra inför sista rundan, då hon tappade allt och rasade till sjunde plats.

Nu höll Jenny Haglund – rankad 276:a i världen inför tävlingen – hela vägen.

– Det här kommer definitivt ge mig en hel del självförtroende. Jag har arbetat jättemycket med det den senaste tiden så jag är överlycklig att står här, jag är så stolt över mig själv, säger hon.

Fyra svenskor topp tio

Europatouren på damsidan har tappat i status de senaste åren, men svenskornas insats i Rabat var likväl imponerande.

23-åriga Lynn Carlsson var i delad ledning inför söndagen, men efter avslutande 75 slag var hon ett slag från särspel och slutade fyra. En annan halländska, 17-åriga talangen Julia Engström, knep en delad femteplats medan Lina Boqvist var delad åtta på en leaderboard med många blågula inslag.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN