Laul: Förlusten var oundviklig

SPORTBLADET

När Helsingborg föll med 0-2 mot Celtic i tisdags kändes det mest onödigt.

Känslan efter AIK:s 0-1 på Råsunda mot CSKA Moskva var mer – oundvikligt.

Till skillnad från HIF mötte Gnaget en klassmotståndare vars snabba och vågade kortpassningsspel på små ytor förde tankarna till Barcelona.

AIK gjorde vad de kunde, försvarade sig väl men var egentligen aldrig nära att hota den ryska storklubben.

AIK började bäst och omsatte all den energi som byggts upp inför mötet till löpkraft. CSKA gick extremt högt upp med båda sina ytterbackar och Daniel Gustavsson kom förbi till höger och Martin Mutumba/Nils-Eric Johansson kom fram till vänster. Men de snabba framstötarna på kanterna innebar också att AIK inte hann få in särskilt mycket folk i boxen och om inläggen inte fastnade på någon av de ryska landslagsmittbackarna Ignashevich eller Berezutskiy, så fanns där ändå ingen AIK:are att avsluta.

Elm lysande

Ju längre första halvlek led, desto jobbigare blev det för AIK att hinna upp i press när en lysande Rasmus Elm flyttade bollen framåt via sin nummer tio Keisuke Honda eller de hårt centrerande yttrarna Alan Dzagoev och Zoran Tosic. Även om det inte ledde till klara målchanser för CSKA – undantaget Ahmed Musas friläge – måste halvtidsvilan måste kommit som en befrielse för AIK. Sista 25 minuterna hade de inte bollen mycket och när de väl hade den, fick de den aldrig att fastna inom laget.

Tränaren Andreas Alm hade möjligheten att byta ut den misslyckade Kwame Kariakri under pausen, sätta in Daniel Tjernström centralt och peta upp mer bolltrygge Celso Borges ett snäpp men avvaktade med bytet och matchbilden blev ungefär den samma när spelet blåstes igång igen.

62-38 i bollinnehav

Precis när "Tjerna" dragit på sig matchtröjan och skulle hoppa in, efter en timmes spel, fick CSKA utdelning: Aleksandr Cauna löpte runt till vänster, Musa hittade Honda centralt som enkelt bredsidade bollen i mål. Ett lika snabbt som vackert anfall. AIK:s Per Karlsson gjorde en genomgående bra insats som mittback men här hängde han inte ens hann med.

CSKA bytte in Pontus Wernbloom till vissa burop och en snabb "Hata Göteborg"-ramsa från hemmapubliken (nästan 17 000 var på plats på Råsunda). Wernbloom har varit lätt skadad men byttes in för att säkra ledningen.

Någon egentlig AIK-anstormning blev det aldrig, bollinnehavet slutade 62-38 till CSKA och även om AIK skapade totalt åtta hörnor blev det sällan eller aldrig särskilt farligt. En tilltrasslad situation i straffområdet på tilläggstid var det närmaste Gnaget kom.

Att resultatet 0-1 – som i sig inte är dåligt sett till styrkeförhållandena mellan lagen – blir extremt svårt att vända i Moskva om en vecka behöver väl knappast påpekas.