Sundhage: ”En dröm att träna Sverige”

SPORTBLADET

Pia Sundhage ledde USA till nytt guld – framtiden är oklar: ’Handlar om tajming’

Foto: GULDHOPPET Pia Sundhage jublar efter slutsignalen som betyder att USA försvarade sitt OS-guld från Peking 2008. Nästa uppdrag för Sundhage kan bli att lotsa Sverige i hemma-EM 2013.

LONDON. Det var en lycklig Pia Sundhage som lämnade Wembley sent i natt.

Hon medger att det vore väldigt svårt att lämna spelarna i det amerikanska landslaget nu, men stänger inga dörrar för att ta över som svensk förbundskapten.

– Allt handlar om tajming, säger hon till Sportbladet.

Foto: Carli Lloyd gjorde båda USA:s mål i finalen.

Klockan hade passerat midnatt, spelare och ledare försvunnit men kvar i Wembleys korridorer står USA:s guldcoach Pia Sundhage.

Med en blomsterkvast i handen, pigga ögon och en aldrig sinnade energi för att hylla sitt lag och tala om succén för damfotbollen.

Det var en kväll när Pia Sundhage fick allt, guld och värden som betyder mer än de 13 miljoner kronor laget får i guldbonus av Amerikanska fotbollförbundet.

”Ren och skär lycka”

Hur upplever du segern nu jämfört med guldet 2008?

– Om jag talar för mig själv så var det bara väldigt mycket lycka. Då visste jag ärligt talat inte vad jag förväntade mig. Nu var det större förväntningar, men fortfarande är det ren och skär lycka, det finns inget annat sätt att förklara det på, säger Pia Sundhage.

USA vann matchen med 2–1, efter två mål av Carli Lloyd och storspel av målvakten Hope Solo, men Pia Sundhage kunde konstatera att passningsskickliga, tekniska Japan gjorde det svårt för USA.

– Detta är inte sättet vi vill spela på, detta var sättet vi var tvungna att spela på, säger hon.

Hon kunde i natt fira segern tillsammans med laget och sin svenska assisterande kollega Tony Gustavsson, som enligt damfotboll.com är klar för Tyresö.

Twitterkampanj

Om även Pia Sundhage ska återvända till svensk fotboll och ta över som förbundskapten efter Thomas Dennerby är en het fråga.

Pia Sundhage ler varje gång frågan kommer upp och när Sportbladet i natt berättade att hon varit i fokus på Aftonbladets ledarsida och att det finns en twitterkampanj för att få hem henne skrattade hon.

– Jaså, säger Pia Sundhage innan hon fortsätter:

– Att vara coach för amerikanska damlandslaget i OS är världens bästa jobb, just nu. Att vara förbundskapten för (svenska) landslaget vore en dröm. Men allt handlar om tajming.

I nästa andetag påpekar hon att hon lovat sig själv att njuta av ögonblicken, det magiska när OS-guldet blev klart.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS