Svidande hårt för Juve – men Conte lär bli kvar

SPORTBLADET

Sportbladets Jennifer Wegerup om guldtränarens avstängning

”Jag hatar att förlora och jag vill överföra den mentaliteten till mina spelare också. Att förlora är något fult”.

Så sade Antonio Conte till mig när jag intervjuade honom i våras. Jag minns hur han lutade sig fram i soffan, hans intensiva blick, hur det var tydligt att han inte bara rabblade inlärda fraser som lät bra utan att han menade varje ord.

Så ledde också Conte sitt Juventus obesegrat genom säsongen, en historisk bedrift.

Juve vann välförtjänt under sin vinnartränares ledning.

Klubben har målmedvetet jobbat sig tillbaka efter calciopoli-skandalen, med sin vanliga vitsvarta effektivitet, den som gör Juventus till laget med flesta ligatitlar i Italien.

Just därför är det slag som nu drabbar klubben, med domen om tio månaders avstängning för Conte, så extra svidande hårt.

Domen kan mildras till tre månader

Den kommande säsongen spår ju alla fotbollstyckare ska tillhöra Juventus i ännu högre grad, man ska dominera totalt i ligan och ha goda chanser att i alla fall ta sig från gruppspelet i Champions League.

Allt under Contes passionerade – och fotbollskunniga - ledarskap.

Så vad händer nu?

För det första frias Bonucci och Pepe helt, vilket gör det möjligt för Juventus ledning och advokater att lägga all kraft på att försöka mildra domen mot Conte.

För det andra blir det naturligtvis ett överklagande och det är troligt, för att inte säga mycket troligt, att domen mildras till tre månader.

Hårt slag mot italienska fotbollen

Oavsett vilket tyder inget på att Conte kommer att lämna Juventus, i alla fall inte till att börja med. Han har ledningens fulla uppbackning och kan träna laget, ta ut startelvorna, göra hela det taktiska upplägget inför match men bara inte finnas med på bänken.

Vilket i och för sig inte är så bara med tanke på Contes engagemang vid sidlinjen.

Klart är att i Supercup-finalen mot Napoli i morgon, i Peking, kommer Conte inte att kunna finnas på bänken.

Lika klart är att domen mot guldtränaren är ännu ett hårt slag mot den italienska fotbollen.

Samtidigt menar vissa tyckare att domen, och hela calcioscomesse-utredningen, ändå är något positivt, som visar att man vill ta itu med allt fusk, alla mutor, alla läggmatcher.

Juve - en fuskarklubb?

Men eftersom Italien är Italien och inget någonsin är helt transparent och konspirationsteorierna är fler än soldagarna och landets alla konstskatter, rasar redan debatten kring domen.

På ena sidan de som menar att detta bara fastslår att Juventus är och förblir en fuskarklubb.

På andra sidan de som anser att detta åter bevisar att Juventus motarbetas av starka krafter, att man är för bra och mäktiga och måste sättas dit.

Debatten fortsätter.

Och medan Juves advokater börjar jobba på överklagandet sitter Conte vid sidan under Supercup-finalen.

Den final som skulle blivit avslutningen på en triumfens säsong, nu skuggad av domens mörka moln och svarta tidningsrubriker.

ARTIKELN HANDLAR OM