Spionens varning: Underskatta inte

Budskapet inför premiären mot Sydafrika i London: ”Underskatta dem inte”

Kartläggningen av premiärmotståndaren Syd­afrika var ovanligt svår.

Nu vet spionen Andreas Bild tillräckligt – och har på ett möte varnat landslags­spelarna.

– Jag sa till dem att inte underskatta Sydafrika, jag blev själv överraskad av hur bra laget är, säger han till Sportbladet.

OS börjar på onsdag och av gruppens tre motståndarlag Sydafrika, Japan och Kanada är det just premiärmotståndet som Sverige vet minst om.

Det anses vara det lättaste laget att möta – ett lag som Sverige bör slå.

Kartläggningen av motståndet har inte varit lätt för landslagets spion Andreas Bild, själv före detta elitspelare.

– Det har varit ganska svårt. Jag ville sett dem i fler matcher men när jag till exempel skulle se dem mot Kamerun i Lille blev den matchen flyttad och när de skulle spela mot Storbritannien blev det inför tomma läktare, säger Andreas Bild.

Överraskande bra

Han har nu sett en match live och fyra på dvd.

– Vi har jobbat på att få fram mer bilder men det har inte gått, säger han.

Sverige har ingen erfarenhet av Sydafrikas damlandslag tidigare heller, men Andreas Bild har trots det bristfälliga underlaget skaffat sig en tillräckligt klar uppfattning.

Och hans första intryck var överraskande.

– Laget är mycket mer organiserat än vad jag trodde att det skulle vara. Och så jobbar de väldigt hårt. Det viktigaste av allt nu är att våra spelare inte underskattar motståndet, säger han.

Det var också spionens budskap på mötet under förlägret på Gotland förra veckan.

– Jag drog lite allmänt om Sydafrika som land, vilken mentalitet som råder där – för att ge spelarna lite andra perspektiv. Och så det lagmässiga. Våra spelare kunde inte speciellt mycket om Sydafrika, ­deras kunskap var ganska bristfällig, säger han.

”Annorlunda fotboll”

Mötet som pågick 30–40 minuter blev mycket givande.

– Det är ett lag som vi inte mött tidigare, som varit nära att ta sig till mästerskap tidigare men nu lyckats. Det är ett lag som vi bör slå, men de spelar en annorlunda fotboll och det kan vara svårt att möta ett lag som har en helt annan rytm, säger Andreas Bild.

Han sammanställde i går det sista dvd-materialet och skickade över till landslagsledningen i England.

Laget flyttade efter fredagens genrep i Middlesbrough till Coventry där premiären spelas på onsdag.

– Det sista jag sa på Gotland var: underskatta inte Sydafrika, det blir inte enkelt.

Det måste Sverige se upp med...

Bara för att det på papperet är ett mindre meriterat lag får svenskorna inte underskatta motståndet, det är överraskande bra enligt ­spionen Andreas Bild.

Spelarna jobbar hårt och ger sig inte förrän bollen är död, de sätter en hög press för att vinna boll högt i banan. Deras farligaste anfallshot är just efter snabba omställningar.

Kommer de i omställningar är anfallaren Noko Matlou en effektiv målgörare.

De har en annan rytm i spelet än många andra lag, vilket kan vara svårt för Sverige att hantera.

...och så här ska blågult besegra dem

De saknar spelförståelse i sitt uppbyggnadspel och har bristande teknik i passningsspelet. De blir lätt stressade i passningsögonblicket och pressar Sverige aggressivt finns chans att vinna boll högt.

De varierar försvarsspelet mellan zontänk och man-man. ”Det är lite impulsstyrt, plötsligt kliver bara en back upp, de går bort sig ibland”, säger Bild. Det öppnar för Sveriges djupledshot med Lotta Schelin och Sofia Jakobsson.

Om svenskorna får Sydafrikas försvarare att röra sig har de svårt att hålla i hop backlinjen.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln