AIK vann storlagens krismöte

avJonas Gustavsson

SPORTBLADET

”Det är en ovan situation”

Storlagen Warberg och AIK har varit innebandyns giganter i många år och spelat flera stora och klassiska matcher, men i år kämpar båda lagen för att nå slutspel.

Därför var AIK:s 4-3-seger mot Warberg blytung.

Det är klart att det känns annorlunda, säger matchvinnaren Henrik Lorendahl om gigantmötet.

Warberg och AIK har varit innebandyns stora giganter de senaste åren och har också mötts i SM-finalen tre gånger de sju senaste säsongerna.

Men i år har båda lagen gått kräftgång och kämpar frenetiskt för att nå slutspel, vilket gjorde lagens möte i Sparbankshallen i Varberg speciellt på ett annorlunda sätt.

– Jag pratade med några spelare i Warberg och vi konstaterade att det här är andra sidan av myntet. Vi som spelade har varit med och spelat finaler, men nu är det en helt ny situation och vi räknar varenda poäng vi spelar in, säger AIK-spelaren Henrik Lorendahl.

– Men att vi ligger där nere handlar inte bara om oss. De andra lagen spelar med en ny desperation, de går in för fullt på alla bollar, och man kan inte bara spela på skills, man måste ha hjärta också och det har de andra lagen verkligen visat upp. Man får ingenting gratis.

Nu är AIK i alla fall uppe på en slutspelsplats. Visserligen tappade man en 3-1-ledning mot Warberg, men med dryga tre minuter kvar avgjorde Lorendahl matchen med sitt 4-3-mål.

– Det var inget fel på tempot, men det var inget finlir utan två lag som försökte minimera misstagen. Det är inte samma innebandy som när vi var topplag, menar Lorendahl.

AIK har sista slutspelsplatsen, Warberg är två poäng efter på en tiondeplats.

– Men jag tror att de kommer till slutspel till slut, jag är förvånad över att de är där nere och de har ett bättre spel än vad tabellen visar, säger Lorendahl om Warberg.

– När det gäller oss själva i AIK så hade vi allt att vinna inför säsongen med tanke på vår generationsväxling, men visst har det gått sämre än förväntat. Vi jobbar fortfarande på att få ihop laget, men det känns bättre och bättre.

■ ■ ■

Rasmus Enström hade en stor kväll då han låg bakom samtliga Faluns mål i 5-3-segern mot Linköping. Landslagsforwarden satte själv fyra kassar och spelade fram radarpartnern Alexander Galante Carlström till ytterligare ett. Falun behåller därmed serieledningen i kraft av bättre målskillnad.

■ ■ ■

Storvreta ryckte till sig en 5-1-ledning mot Dalen efter bland annat dubbla mål av Hannes Öhman, och det räckte till slut till en 6-5-seger för Uppsalalaget som därmed hakar på Falun i toppen. Enbart målskillnad skiljer ettan och tvåan i tabellen åt.

■ ■ ■

Helsingborg tappade en 4-2-ledning på hemmaplan mot Umeå City, och låg under med 5-4 i slutskedet. Då, med bara 21 sekunder kvar att spela, lyckades Marcus Gullstrand utjämna till 5-5 och rädda en pinne för skåningarna som är femma i tabellen. Den efterföljande övertidsperioden blev mållös.

■ ■ ■

Stjärnan Johan Anderson fortsätter att spruta in poäng för sitt Jönköping. Den landslagsaktuella centern svarade för dubbla mål och spelade fram till både 7-7 och 8-7 när Jönköping besegrade seriejumbon Sirius med 9-7 på bortaplan.

■ ■ ■

Veteranen Daniel Calebsson gjorde nyligen comeback för sitt Pixbo Wallenstam efter skada, och forwarden visade att poängformen är stigande då han svarade för tre mål och två assist när serietrean besegrade sensationslaget Tyresö Trollbäcken med 12-5 på hemmaplan. Matchen avgjordes i början av sista perioden i och med Pixbos två mål fram till en 10-4-ledning.

■ ■ ■

Mullsjö fortsätter att plocka poäng. Laget ledde bland annat med 3-0, 5-1, 7-5 och 8-7 mot oberäkneliga Caperiotäby, men med bara 31 sekunder kvar att spela kom 8-8-bollen inslagen av Danne Bron-Sundbom. Det blev i alla fall två poäng för Mullsjö till slut, sedan David Gillek avgjort med sitt 8-9-mål på övertid.

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy