Här är sporten där män diskrimineras

SPORTBLADET

”Jag tycker det är otroligt ironiskt att OS handlar om jämställdhet”

LONDON. Här är sporten där män diskrimineras.

Svenska föreningen Stockholm Konstsim Herr har vunnit VM-guld – men får inte delta i OS eftersom de inte är kvinnor.

– Det är fortfarande samma gamla tankemönster om att konstim är sött och därför bara till för kvinnor, säger britten Ronan Daly till ABC News.

– Det är klart det vore kul att vara med. Men ska jag vara ärlig är vi inte tillräckligt bra, säger Sam Victorin, en av eldsjälarna i Stockholm konstsim.

När boxning för damer kom med på programmet till detta OS finns det inte längre något sport i sommar-OS där inte damer får delta (i brottning får dock inte damer delta i grekisk-romersk stil, men är välkomna i fristil).

Män stoppas

Men tvärtom finns det fortfarande en sport där inte män är välkomna.

När konstsim startar på söndag är det bara kvinnor som deltar.

Det innebär att Stockholm Konstsim Herr – som tagit två guld på raken i sportens inofficiella VM-tävlingar – ratas i OS, skriver Dagens Nyheter.

– Det är klart det vore kul att vara med. Men ska jag vara ärlig är vi inte tillräckligt bra, säger Sam Victorin, en av eldsjälarna i Stockholm konstsim, till Sportbladet.

Han förstår debatten, men är inte besviken:

– Det är rimligt att vi inte är med. Tjejerna som håller på med det här är ju elitidrottare, det är inte vi.

Enligt tidningen finns det ungefär 15 manliga konstsimlag i världen.

Hur många är ni i laget?

– Vi är 13-14 ”gubbar” i 40-årsåldern som tränar en gång i veckan, mest för att hålla igång och träffas. Det började som en hobby för några år sedan, och sen dess har det växt.

Sågar IOK

För drygt en månad sedan lämnade ett brittiskt lag in en skrivelse till IOK där de argumenterade för att även manliga lag borde få delta i OS till nästa mästerskapet i Rio 2016.

– Jag tycker det är otroligt ironiskt att OS handlar om jämställdhet, men vi har inte en chans att konkurrera, och andra manliga lag har inte har en chans att delta, säger lagkaptenen Stephen Adshead till ABC News.

Faktum är att Sam Victor och hans polare redan ”känt” lite på OS.

– Vi var i Aten 2004 och hade en uppvisning där, vi ville visa lite ”män kam också˝. Vi hyrde en bassäng utanför Aten och det var lite folk där och tittade.

Men närmare än så kommer sannolikt inte Sam Victorin och hans polare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS