”Han hade inte en chans att överleva den olyckan”

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

IndyCars president om olyckan som tog mästaren Dan Wheldons liv

1 av 25

Indycarföraren Dan Wheldon hade inte en chans.

Han dog av det slag som han fick i huvuden, enligt rapporten som presenterades om olyckan i dag.

Britten Dan Wheldon var på jakt efter jackpotten i Indycar-finalen. Den förare som inte kört hela säsongen, som startade längst bak och skulle få 2,5 miljoner dollar om han vann loppet.

Dan Wheldon som vann Indy 500 såg sin chans, men drömmen sprack efter bara elva varv. Då var han en av 15 förar som var inblandad i en masskrasch - och den tog hans liv.

– Han hade inte en chans att överleva den olyckan. Det var flera mycket olyckliga omständigheter som kostade Dan livet, säger IndyCars president Brian Barnhart i en kommentar.

Kraschade i 361 km/h

Ungefär 3,8 sekunder innan Dan Wheldon hade kontakt med Charlie Komballs bakdäck körde han i 361 km/tim. När han insåg att det kunde bli en krasch tog han foten från gasen och när han kraschade hade han en hastighet av 261 km/tim och då användes bara tio procent av gasen. Hans bli hade kontakt med däcket, lyfte och flög totalt 99 meter i luften och under den tiden så slog den i säkerhetsstängslet vid 12 tillfällen, men det var bara en av de smällarna som var riktigt farlig.

Skydden delades i tre delar

En av stolparna slog i hjälmen framifrån och både huvud- och nackskyddet delades i tre delar.

Dan Wheldon hade inte en chans att överleva.

Nästa år ska tävlingen i Las Vegas inte genomföras, möjligen kan den komma tillbaka 2013, men först ska den testas med nästa års bil.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN