”Det skulle likna ett OS-lopp”

SPORTBLADET

”Musse” OS-genrepade med att vinna SM-guld

Guldet var givet. Tiden medioker.

Men det var helt i sin ordning för Mustafa Mohamed.

– Jag ville ha ett lopp som påminde om hur det blir i OS, sade SM-segraren på 3 000 m hinder.

Foto: Mot SM-guld Mustafa ”Musse” Mohamed vann, planenligt, SM-guld på 3000 meter hinder.

Mustafa Mohameds seger var en av de verkliga lågoddsarna i friidrotts-SM. Det som Hällelöparen tyckte var en lusig utgångsfart knäckte omgående nästan alla konkurrenter. I en kilometer fick Götas Per Jacobsen hålla farten. Sedan tog ”Musse” över.

Han var ute efter ett OS-genrep. Och fick det nästan. Att klockan stannade på för honom blygsamma 8.31,02 spelade mindre roll.

– Tanken var att det skulle gå långsamt i början, det skulle likna ett OS-lopp, sade han. Per skulle få springa så fort han ville, sen skulle jag köra hårt de fyra sista varven.

– Jag tycker jag skulle ha sprungit lite fortare på slutet, men jag är nöjd ändå med tanke på hur det har sett ut i år.

Fyra lopp inför OS

Att Mustafa Mohamed vill springa snabbt under flera varv på slutet och inte satsar på att förbättra en mer normal spurt har sin förklaring.

– Jag blir aldrig lika snabb som de bästa på sista varvet, sade han. Jag måste satsa på att hålla en hög fart i tre-fyra varv.

På grund av skador och sjukdomar kom Mohamed i gång sent med tävlandet i år. Fyra lopp i sommar, med 8.11,10 i Golden league i Paris 18 juli som klart främsta resultat, är vad han tar med sig till Peking.

Trots det är förra årets VM-fyra på samma nivå som 2007.

– I Paris fick jag inte ut allt, men snabbheten blir bättre hela tiden. Det såg mörkt ut i juni, men nu tror jag de lopp jag har fått räcker till OS.

– Jag tycker jag har tagit ett kliv från förra året. Det gäller att stanna kvar där uppe och hitta stabiliteten. I år får jag inrikta mig på det, nästa år hoppas jag ta ytterligare ett steg.

Steget till de inhemska konkurrenterna är jättelikt. Tvåan Jacobsen var slagen med 13 sekunder och trean Fredrik Johansson, IFK Växjö, med 33 sekunder.

Peter Wikström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott