”Jag sa att vi skulle dela medaljerna”

SPORTBLADET

Gunnar Larsson knep guldet på tusendelar

Foto: Tim McKee, Gunnar Larsson och Andras Hargitay. Gunnar Larsson fick stå högst upp på prispallen – med minsta möjliga marginal.

Det sägs att man ska ha marginalerna på sin sida i sportens värld. Inget vet det bättre än Gunnar Larsson. OS-guldet på 400 meter medley 1972 tog han hem med 2 tusendelars marginal.

– Det är ju de där tusendelarna man är ihågkommen för, säger Larsson.

1972 var ett OS där det skrevs såväl idrottslig som tragisk historia. I idrottens värld var det vad som skedde i simbassängen som dominerade. Mark Spitz är fortfarande den ende olympier som vunnit sju OS-guld i ett enda mästerskap. Han vann 100 meter fjäril, 100 meter frisim, 200 meter fjäril, 200 meter frisim och tre stafettguld.

– Jag såg väl en del av hans lopp. Jag kände ju Mark sedan min egen tid i USA och jag visste att han var väldigt duktig. Framförallt hade han en fantastisk teknik. Samtidigt så fick han ju tre guld mer eller mindre gratis eftersom det inte fanns någon som kunde konkurrera med USA i lagkapperna. Så är det ju inte nu. Konkurrensen är mycket hårdare, säger Gunnar Larsson.

Tror på Phelps

Michael Phelps ska ändå i år försöka göra om Spitz bedrift, eller till och med toppa den. Amerikanen är på jakt efter åtta guld. I Aten för fyra år sedan blev det sex guld och två brons.

– Han har ju visat i mästerskapen att han är en fantastisk simmare. Precis som Spitz har han en fruktansvärt bra teknik. Sedan är han ju två decimeter längre än alla andra, säger Gunnar Larsson.

1,3 millimeters segermarginal

Kanske kan Phelps skriva historia. Gunnar Larsson har skrivit sin egen historia för länge sedan. Vid det OS som kommit att förknippas så med Mark Spitz sju guld var det svenskens guld på 400 meter medley som fick störst betydelse för simningen. Han vann nämligen sitt guld med 2 tusendelars marginal till amerikanen Tim McKee

– Någon har räknat ut att med medelhastigheten i ett lopp betyder det 3,1 millimeter. Med farten på de sista 100 meterna betyder det 1,3 millimeter. Så det kan ju ha varit så att att min stol stod 2 millimeter längre fram än McKees eller att min bana var 2 millimeter kortare, säger han.

Två ettor

Larsson minns fortfarande hur det var när han gick i mål.

– Jag hade den stora resultattavlan snett till höger om mig och vid mitt namn blinkade en röd pil som betydde att man hade vunnit eller slagit olympiskt rekord. Bengt Gingsjö, som simmade i samma lopp, kom fram till mig och frågade vem som hade vunnit: det har jag gjort, sa jag. Men så visade han att det var två ettor på resultattavlan, jag och McKee. Så han upptäckte det innan jag gjorde det.

Svensken och amerikanen satt sedan i flera minuter och väntade på svar om vem som hade vunnit.

– Jag sa att vi skulle dela medaljerna, silvret och guldet, och svetsa ihop dem så att vi skulle få en väldigt unik medalj. Men när beskedet kom att jag hade vunnit så glömde jag helt bort det. Då blev jag ego, skrattar Larsson.

Det hade annars blivit en rätt häftig medalj?

– Ja, ingen annan hade ju haft en sådan i alla fall.

Efter svenskens guld skrevs reglerna om och sedan dess går det inte att vinna med så liten marginal. Nu krävs det hundradelar.

– Det tycker jag är bra, säger han.

VM-guld 1973

I dag är Gunnar Larsson 57 år gammal. Han har slutat simma och har släppt alla officiella uppdrag inom sporten, men han kommer att följa OS-simningarna.

– Än i dag blir jag lite emotionell när någon gör en fantastisk prestation, säger han.

Larsson vann ytterligare ett guld, på 200 meter medley, vid OS i München. Han vann också VM-guld 1973 på 200 meter medley vilket han räknar som en större bedrift. I slutändan är det ändå de där 2 tusendelarna som för alltid kommer att förknippas med Gunnar Larsson. Små marginaler kan ibland vara väldigt viktiga. Inte minst i sportens värld.