2007 – STJÄRNORNA FRÅN A TILL Ö

SPORTBLADET

Aten. Milans seger i Champions League var årets fotbollshändelse i Italien.

Bobo Vieri. En av årets mest uppseendeväckande återtåg. Tack vare ”gamle” Vieri är Fiorentina fortfarande kvar i leken i UEFA-cuppen efter sex år.

Cassano. Höga berg och djupa dalar. Men när Antonio från Bari är på humör, förvandlas Sampdoria till en storklubb.

Dida. Målvakten är Milans Achilleshäl. Dags för pension?

Engelska landslaget. Nykomling i italienska ligan från och med 2008 tack vare Don Fabio.

France’. Inte Frankrike, utan ett av många smeknamn på Totti. Fortfarande fantastisk, men i självvald isolering i Rom och Roma.

Grupp C. Skräcklottning för ”gli azzurri” i EM. Frankrike, Holland och Rumänien.

Handskakning. Nytt i ”il calcio” från och med 2008. Spelarna ska ta varandra i hand efter matchen, för att visa fansen vad som utmärker en god förlorare.

Inter. Zlatan&Co har två ”scudetti” bakom sig. Nu är de spikrakt på väg mot det tredje och det första utan handicap.

Juventus. Mot alla odds är Juventus Inters farligaste konkurrent om ligasegern. Den gamla damen från Turin håller stilen.

Kakà. Årets gullgosse i fyradubbel bemärkelse. Guldbollen, Fifa World Player, Champions League och klubblagscuppen.

Luciano Moggi. ”Il calcios” kolsvarta eminens är tillbaka och styr och ställer bakom kulisserna. Lucky har inget att förlora. Men de andra!

Mål. Italiensk fotboll är definitivt på väg bort från 1–0 och backa hem. Målfest hela hösten.

Nisse Liedholm. Hela Italien begrät ”a Barò”, världens mest italienske svensk (möjligen med konkurrens av undertecknad). På begravningen hyllade fotbollseliten en oförglömlig spelare och tränare.

O Antalet matcher som Inter förlorat av säsongens första 17.

Paolo. Maldini alltså. I år beslöt han låta säsongen 2007–2008 bli hans sista, efter 23 år i Serie A

Quagliarella. Fabio gjorde landslagsdebut och skänkte ”gli azzurri” i segern mot Litauen i EM-kvalet i juni. Ett framtidsnamn

Roberto Donadoni. Italiens buttra förbundskapten vann äntligen italienarnas förtroende efter den övertygande segern mot Skottland i EM-kvalet i november.

Sandri. Lazio-supportern Gabriele Sandri som sköts ihjäl av en polis i november, blev 2007 års martyr i italiensk fotboll.

Trezeguet. Trots hård konkurrens från Cruz, Zlatan och Totti, är ”gamle” David ligans skyttekung med 13 mål, varav 12 spelmål!

Udinese. Fyra i ligan och späckad med talanger. Kapten Di Natale och hans mannar är landsortens främsta representanter i Serie A.

Våld. Italiensk fotboll fortsätter att vara Europas råaste och farligaste. Nya lagar i all ära, men det är mentaliteten som måste ändras.

X Oavgjort. Förra året var Pirlo kung. Men 2007 var Cambiasso en mer än värdig konkurrent.

Yokohama. Platsen för ytterligare en internationell triumf gör Milan. Trots ständiga motgångar i ligan vann de rödsvarta klubblags-VM i Japan häromveckan.

Z Gissa tre gånger. Börjar på Z och slutar på n, spelar i Italien och har aldrig varit bättre.

Å

rets italienare blir Fabio Capello. Når sina drömmars mål efter en reträttplats som fotbollskommentator på RAI. Nu måste han vinna.

Älskad. Rino Gattuso kommer snart att vara färdig för premiärministerposten. Första grattis efter Yokohama kom från Materazzi.

Ön Sardinien. Tusistparadis med ligans sämsta fotboll. Cagliari är ligans jumbo med 10 ihopskrapade poäng.