Sebastian Vettel skrev formel 1-historia

Publicerad:
Uppdaterad:

Yngste någonsin i pole position

Applåder för Vettel.
Foto: ANTONIO CALANNI
Applåder för Vettel.

Sebastian Vettel blev historisk i formel 1-kvalet på Monza. Den 21-årige tysken är den yngste föraren att knipa första startplats i mästerskapets historia.

– Det är helt fantastiskt. Jag kan knappt tro det. Inför sista kvalrundan sade jag att jag kunde köra för pole men jag skojade bara, sade regnkungen.

Vettel har på de inledande 13 VM-loppen knipit totalt 13 poäng och hans stall Toro Rosso 17. Att det ska bli seger i Italiens grand prix på söndagen vågar tysken inte ens drömma om.

– Jag vill inte prata om seger för kommer vi på poängplats skulle det vara fantastiskt och en pallplats vore otroligt. Allt kan hända men jag måste behålla fötterna på jorden, sade Vettel, som konstaterade att en framskjuten startplats dock är att föredra om regnet fortsätter – sikten är bättre och chanserna större att lyckas.

McLarens Heikki Kovalainen var näst snabbast och startar bredvid Vettel. Finländarens stallkamrat, VM-ledande Lewis Hamilton, hade ett mindre lyckat kval och startar loppet först från 15:e startruta. Ferraris Felipe Massa, två poäng efter britten totalt, startar som nummer sex.

Tredje bäst var Mark Webber, Red Bull, och bredvid honom startar Toro Rossos andre förare Sebastien Bourdais – det italienska stallet bevisade dubbelt att de bemästrade de våta banorna utmärkt.

Kimi Räikkönen, Ferrari, som hade en riktigt nervig kamp med Hamilton förra veckan i Belgien startar på sextonde plats, snett bakom britten.

TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport