Ett fenomen

SPORTBLADET

Nu kan Danica Patrick erövra världen

Foto: AP
Danica Patrick med pokalen från segern i Indycar.

Utvikningsmodell – och världens snabbaste kvinna.

Nästa steg kan vara Formel 1.

I helgen vann den 26-åriga amerikanskan en deltävling i IRL,

IndyRacing League, USAs högsta formelklass.

Det är hon den enda kvinnan i historien som har gjort.

Danica Patrick som kör för Andretti Green Racing ligger dessutom trea i mästerskapet och är en av seriens stora frontfigurer – mycket tack vare sina talanger utanför banan.

Hon har kallats för PR-stjärna, hon har visat badmode i Sports Illustrated och klätt av sig i ett herrmagasin.

Men nu visar hon att hon även kan besegra killarna på banan.

Det gör att hon blir mycket intressant för Formel 1.

Dragplåster i USA

Motorsportens kungaklass har svårt att få fäste i USA och efter skandalen i Indianapolis 2005, där samtliga bilar med Michelindäck lät bli att starta, har USA nu försvunnit ur F1-kalendern.

Men det är en het marknad för de stora bilmärkena och enligt tyska SPORT BILD kan det bli Danica Patrick som ser till att göra F1-stort i sitt hemland.

Kan bli Renault

Enligt tidningen är Renault mycket intresserade över att öka sin försäljning i Amerika och deras stallchef Flavo Briatore som gillar vackra kvinnor har fått upp ögonen för brunetten som både arbetat som modell och som kan köra fort.

– F1 behöver en kvinna och hon skulle ge oss en rejäl push i rätt riktning, säger F1-gurun Bernie Ecclestone till Sport BILD.

Den före detta F1-föraren Hans-Joachim Stuck håller med:

– Med henne skulle F1 erövra USA. Hon har det som behövs, men man måste ta det i rätt takt, först ett år i GP2 för att skaffa sig erfarenheter och samtidigt lära känna F1-bilen med ett antal tester. Det skulle fungera.

”Enormt snabb”

Stuck, som kört 81 GP och även vunnit LeMans 24-timmars, har sett henne testa andra bilar för BMW.

– Hon var enormt snabb, vår bästa amerikan var tvungen att använda de allra mjukaste däcken för att komma i närheten av hennes tider. Dessutom är hon tillräckligt tuff och har självförtroende, säger han.

– När mekanikerna ville ge henne ett täcke att sätta sig på så att hon inte blev kall om baken svarade hon bara kallt: ”Oroa er inte, min ända är hård som sten”.

Även Danica Patrick är intresserad av F1, under förutsättning att hon får rätt stöd.

Att agera kuttersmycke är inte hennes grej.

Bara lycklig i toppen

– Mitt stora mål är att jag är lycklig, livet är för kort för att man ska gå och vara olycklig. Om jag byter till F1 så ska det vara till ett stall som kan konkurrera i toppen och där jag kan vinna tävlingar. Allt annat vore ett steg tillbaka. Jag är bara lycklig när jag är med i toppen och kan vinna loppen.

I Indycar har jag den möjligheten och om jag får chansen i Formel 1 kommer jag att välja med omsorg, har hon sagt till Motorsporttotal.

– Det vore fantastiskt om det skulle gå, för då skulle det betyda att jag fått chansen i ett riktigt bra stall. För mig som racerförare vore det en dröm som gick i uppfyllelse.

ARTIKELN HANDLAR OM