Sportbladet

Sverige utslaget och utspelat

Av: 

Daniel Sjöberg

SPORTBLADET

Ryssland vann rättvist

EM fortsätter.

Utan Sverige.

Blågult föll tungt mot Ryssland med 2–0.

Sverige brukar sannerligen inte söka favoritskapet i egentligen någon sport. Inför matchen mot Ryssland överraskade förbundskapten Lars Lagerbäck alla genom att säga så här:

– Det handlar i första hand om koncentration. Har vi samma koncentration som vi haft i de här två matcherna, då ska vi normalt sett slå Ryssland.

Nu var det inget normalt alls med matchen mot Ryssland. Jämförbart med när hemmanationen fullständigt körde över Sverige i VM i Tyskland för två år sedan. Då handlade det om en åttondelsfinal. Nu om en gruppspelsmatch. Guus Hiddinks offensiv krossade Sveriges koncentration och för första gången sedan Lagerbäcks första mästerskap, EM i Belgien/Holland 2000 går Sverige inte vidare från ett gruppspel.

Larsson träffade ribban

I den 26:e minuten nickade Henrik Larsson i ribban. I det läget av matchen var det en andningspaus i en fullständigt sanslös rysk press. Inte minst visade Andrej Arsjavin att han är den stora stjärna som det har hävdats från ryskt håll. Spelsugen efter att ha varit avstängd i de två första matcherna styrde han mycket av det ryska anfallsspelet. Han var dock inte ensam i det ryska laget och när 1–0-målet kom efter 24 minuter var det högerbacken Aleksandr Anjukov som låg bakom Roman Pavlutjenkos fullträff.

Bra läge för Ljungberg och Nilsson

Sverige skapade ett par chanser i slutet av första halvlek genom Fredrik Ljungberg och Mikael Nilsson, men båda missade. I pausen fanns det kanske en viss förhoppning trots allt efter uppryckningen under slutminuterna, men bara fem minuter in på andra halvlek kom 2–0 genom Arsjavin och den här gången var det vänsterbacken Jurij Zjirkov som låg bakom målet och därmed var matchen avgjord.

Resten av halvleken blev något av en transportsträcka där Ryssland kontrollerade matchen fullständigt där de snarare var närmare 3–0 än Sverige var en reducering.

Nu är EM över för Sverige och fiaskostämpeln lär märka Lagerbäcks mästerskap 2008 precis som 2000. Då blev han kvar. Nu?

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert: