Superfartfester

Publicerad:
Uppdaterad:

De snabbaste motorsporterna

Snabba fordon I dragracing nås hastigheter över 500 kilometer i timmen.
Foto: Fredrik Hofgaard, AP, Urban Andersson
Snabba fordon I dragracing nås hastigheter över 500 kilometer i timmen.

Det är svårt att förstå hur snabbt förarna egentligen kör när man sitter framför en tv och tittar på till exempel Formel 1 eller Speedway. För att riktigt uppleva de stora fartfesterna bör man vara på plats vid banan. Och är du ute efter vilka sporter som har de snabbaste fordonen bör du läsa listan nedan.

Foto: Pontus Höök
Körde snabbt Kenny Bräck körde bland annat i Cartserien där bilarna når 400 kilometer i timmen.

Dragracing

500 km/h

Dragracing är världens snabbaste motorsport. De snabbaste bilarna kan komma upp i en svindlande hastighet av närmare 530 km i timmen. Tävlingarna körs på en raksträcka som normalt är 1/4 engelsk mil, ungefär 400 meter. Det finns även banor som är halva sträckan.

Det svenska rekordet är 4,98 sekunder på 1/4 engelsk mil och då var sluthastigheten 457 kilometer i timmen.

Vill man titta på dragracing i Sverige kan man besöka någon av de permanenta banorna i Mantorp, Malmö eller Sundsvall. Annars brukar tävlingar ofta anordnas på flygfält runt om i landet.

Champ car

400 km/h

Champ car-serien som körs i USA är den näst snabbaste motorsporten. Här kommer bilarna upp i 400 kilometer i timmen. Tidigare hette serien Cart, och innan dess Indycar. Senaste svensken att köra i Cartserien var Kenny Bräck.

Tävlingarna håller på från april till November och nästa lopp körs i Edmonton den 20 juli. 3-dagarsbiljetter kostar från cirka 800 kronor per person.

Läs mer på www.champcarworldseries.com

och www.edmontonindy.com

Formel 1

360 km/h

Formel 1 är kanske den mest kända motorsporten. Men den är inte den snabbaste, även om det är en omtumlande känsla att uppleva F1-bilarna på plats. De största tillverkarnas bilar kan komma upp i hastigheter på 360 kilometer i timmen.

Formel 1-serien har många lopp i Europa. Senast körde man på Silverstone i England och i helgen går tävlingarna på Hockenheim i Tyskland. Senare i år kör man i Ungern, Belgien och Italien.

Läs mer på www.formula1.com

STCC (Swedish Touring Car Championship)

225 km/h

Tävlingsformen skapades i England för att öka intresset för banracing. 1996 startade en svensk serie som har blivit populär. Föraran rattar sina bilar i upp till 225 kilometer i timmen.

Den svenska säsongen pågår för fullt och närmsta tävling avgörs Karlskoga Motostadion.

En helgbiljett kostar 250 kronor.

Läs mer på www.stcc.se

Gocart

140-250 km/h

Gocart finns i flera olika varianter, och de snabbaste – superkarts – går så snabbt som 250 kilometer i timmen. Bilarna som man kör med i KF1, den högsta gocartklassen, kommer upp i cirka 140 kilometer i timmen.

Läs mer på www.cikfia.com

Speedway

110 km/h

Speedway är en av de mest populära motorsporterna i Sverige. Tävlingarna körs på en oval bana och inte sällan kommer förarna upp i hastigheter av 110 kilometer i timmen.

Den svenska Elitserien har tio lag och förra året blev Dackarna från Målilla svenska mästare.

I Europa är det främst England, Polen och Danmark där Speedway är populärt.

Läs mer på www.speedway.nu

Stefan Fransson
Minimedia

Publicerad: