84868-054 MARION JONES

SPORTBLADET

Dokument: Marion Jones liv i fängelset – nu tjänar den före detta sprintdrottningen 12 cent i timmen

Sängen skall vara bäddad före klockan sju på morgonen.

Id-brickan med fångnumret måste alltid bäras synlig utanpå den khakifärgade fängelseskjortan.

Och den intern som möjligen tidigare varit dollarmiljonär, och som fuskat till sig stor berömmelse och ära, är inte värd mycket mer än de 12 cent som fängelsemyndigheterna betalar i timlön.

Det är den vardag Marion Jones lärt sig att leva med på ett kvinnofängelse i Texas, i snart sex månader – den strafflängd hon dömdes att avtjäna för mened och checkbedrägerier.

Sportbladet har kartlagt den förra sprinterdrottningens liv i fängelset.

För åtta år sedan var 24-åriga Marion Jones de olympiska ringarnas stora älskling. I Sydney, Australien, blev hon första idrottskvinna att vinna fem OS-medaljer under samma mästerskap. Och tre av medaljerna var av guld.

Hon kunde inte sluta le.

Hon viftade med den amerikanska flaggan.

Och alla rykten om dopning kastades tillbaka i ansiktet på den anklagande. Fixstjärnan Marion Jones lärde sig att under flera år konstatera i intervjuer:

– Jag har aldrig fastnat i ett dopingtest.

Det gjorde hon inte heller.

Men till slut hann verkligheten ifatt världens snabbaste kvinna.

Släpps ut 5 september

Den 11 januari i år skickades Jones i fängelse av domaren Kenneth Karas, som var upprörd över att den tidigare friidrottsikonen svikit sitt ansvar som förebild för miljoner. Det blev sex månader som inlåst bakom murar och när Marion Jones släpps ut den 5 september väntar dessutom 200 timmar samhällstjänst där hon väntas få städa toaletter, tömma sopor och diska på en ungdomsgård i närheten av sitt hem i Austin, Texas.

Domare Karas var upprörd då han konfronterade en gråtfärdig Jones i rätten:

– Det här är allvarliga brott och innehåller lögner med tre års mellanrum. Det är inget misstag utan upprepningar att bryta mot lagen.

Marion Jones erkände i rätten och vädjade om en mild dom, och höll sedan ett känslomässigt tal om behovet av närhet till sina två små söner.När domen presenterades grät Jones lutad mot sin nyblivne make, sprintern Obadele Thompson från Bahamas.

Efteråt mötte hon media med tårar på kinderna. Och vädjade i ett tal som kallats för ett skådespel:

– Det är med stor skam jag står här inför er och säger att jag svikit ert förtroende. Jag har inte bara svikit min familj, utan hela nationen.

Exakt hur Marion Jones har haft det i fängelset är det få utanför som vet. Kanske väljer hon att i framtiden skriva en bok, för att på så sätt dra nytta av mardrömmen som inspärrad tvåbarnsmamma.

Helt klart skulle hon behöva pengarna.

Marion Jones är i dag utfattig.

Lögnen i den stora dopinghärvan kring BALCO-laboratoriet, då hon tidigt hävdade att hon inte fuskat, slog hennes ekonomi i spillror.

Tvingades sälja mammas hus

När hon i oktober förra året erkände i domstol att ”det var en lögn”, hon hade fuskat med otillåtna preparat, förlorade hon allt karriären givit henne. Internationella Olympiska Kommittén krävde inte bara OS-medaljer i retur, Jones tvingades även betala tillbaka ­700 000 dollar i prispengar. Karriären var över, sponsorerna behandlade hennes som paria och den förra friidrottsstjärnan fick sälja både lyxvillan intill Michael Jordan i North Carolina, och det hus hon köpt åt sin mamma.

Senaste månaderna har Marion Jones, som tidigare tjänade miljoner på att springa, haft motsvarande 36 kronor i månadslön och enligt fängelsereglerna i Texas kan hon inte ha mer än 290 dollar tillgängligt på sitt lokala bankkonto. Enligt nyhetsbyrån AP och tidningen Los Angeles Times har den förra omslagsflickan enorma skulder.

Marion Jones checkade in för att avtjäna sitt straff den 7 mars. Hon gjorde det på ”Federal Medical Center at Carswell”, ett fängelsesjukhus på militärt flygområde som även har vanliga interner.

Jones fick fångnummer 84868/054.

De privata kläderna skickades till hennes hemadress, men körkortet behöll inskrivningspersonalen. Därefter fick 84868/054 en uppsättning fängelsekläder; underkäder, fyra khakifärgade byxor, fyra t-shirts och fyra skjortor med samma färg, och fyra par strumpor, samt ett par blå skor med kraftig sula.

Naturligtvis registrerades fånge 84868/054 med ett fotografi, fingeravtryck och fick sedan ut sin viktiga id-bricka.

Innan 84868/054 fick se sin cell, som hon delar med tre andra fångar, kunde hon även kvittera ut säng­kläder, handduk och två pyjamas.

Låg profil i fängelset

Om 84868/054 suttit av hela sin strafftid på FMC Carswell är inte offentligt, men det beskrivs i amerikansk media att hon flyttats till grannfängelset FPC Bryan som är en större instutition med över tusen fångar, där mindre än en femtedel har gått ut högstadiet.

Det troliga är att 84868/054 valt att hålla en låg profil, och att hon varit orolig för sin egen säkerhet eftersom hon vet att alla medfångar känner till hennes förflutna; att hon tjänat miljoner med dollar men också fuskat i skuggan av den amerikanska flaggan – något som knappast imponerar i matkön.

Naturligtvis har 84868/054 tränat, för att som en hobby få tiden att gå fortare. Men hon har säkert även tagit arbete, kanske i köket eller med tyngre uppgifter utomhus. Det sägs också att hon anlitats som fystränare åt andra fångar, i ett program som organiserats av fängelseledningen.

Ska skydda sönerna

Reglerna på federala fängelser i Texas är strikta; det är fasta tider för väckning och nattvila, och den som inte lyder ordningsföreskrifter straffas med sämre dagliga förutsättningar och förmåner.

Höjdpunkten under veckan är helgbesöken av de två sönerna, och maken. För är det något som plågat fånge 84868/054 under sommaren är det saknaden av familjen, det är den som fått henne att se bortanför september och den efterlängtade frigivningen.

84868/054 har sagt att hon i framtiden kommer att vara öppen i sina samtal med sönerna om de frågar varför mamma satt i fängelse.

– Jag vet att den dagen närmar sig med stormsteg, men jag ska vara ärlig och guida dem så de slipper gå igenom sånt här själva.

I Peking är det förstås ingen som saknar Marion Jones. Alla uttagna i den väldiga amerikanska OS-truppen vill lämna skammen och Marion Jones bakom sig, precis som med övriga dopingfall.

Kulstötaren Reese Hoffa har sagt till tidningen Forth Worth Star, som går att köpa på fängelset:

– Om vi idrottsmän inte vill bli smutskastade måste vi sluta göra sånt som gör oss smutskastade.

För fånge 84868/054 är det redan för sent.

Det närmaste hon kommer de olympiska ringarna i Peking är att se dem från ett tv-rum på ett fängelse.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS