Klüft: Skönt att fuskarna åker fast

SPORTBLADET

Svenska stjärnan om dopningsskandalen

PEKING. Carolina Klüfts konkurrent Ludmila Blonska, 30, är åter dopad.

Silvermedaljören i damernas sjukamp anklagas för att ha använt anabola steroider.

– Det är skönt att fuskarna åker fast, säger Klüft.

Foto: Carolina Klüft.

Ludmila Blonska hade också kvalat in till fredagens OS-final i längdhopp, där hon skulle tävla mot Carolina Klüft. Enligt den franska tidinigen L'Equipe kommer Blonska inte att få tävla då. Klüft kommer inte att lägga mer energi på Blonkas dopningsfall.

– Nu ska jag koncentrera mig på min egen tävling, säger Klüft i ett uttalande via Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Den 30-åriga ukrainskan har tidigare varit avstängd för dopning, mellan åren 2003 och 2005, för att ha använt den anabola steroiden stanozolol. Samma steroid som Ben Johnson åkte dit för att ha använt under OS i Seoul 1988. Den tidigare domen gjorde att hennes förhållande med Klüft och de andra sjukamparna ständigt var frostigt.

”Inte litat på henne”

Friidrottens förbundskapten Thomas Engdhal :

– Om man åker dit för andra gången har man ingen känsla för rättvisa och rent spel. Hon kommer från ett land som har en dopningskultur där de inte verkar vara särskilt ångerfulla. Jag har inte litat på henne så jag är inte förvånad, men jag är glad att hon åkte fast.

Carolina Klüft har alltid visat tydligare med handling än med ord vad hon tycker om ukrainskan. Med Blonska hade Klüft aldrig samma hjärtliga relation som hon hade med de flesta andra av mångkampstjejerna.

– Det är inte upp till mig att döma människor, att hon varit avstängd är inget jag kan göra något åt. Det är inte mitt problem, sade Klüft när TT i fjol frågade henne om relationen till ukrainskan.

– Nu vill vi bara koncentrera oss på längdfinalen. Vi kommer inte att lägga någon kraft och energi på det här, säger tränaren Agne Bergvall till TT.

Femte dopningsfallet

Blonskas dopningsfall är det femte hittills under spelen i Peking. Tidigare har bara en medaljör fastnat i dopningsnätet, den nordkoreanske skytten Kim Jong-su. De övriga tre som åkt fast är den spanska cyklisten Maribel Moreno, den vietnamesiske gymnasten Do Thi Ngan Thuong och den grekiska häcklöperskan Fani Halkia.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har ännu inte officiellt bekräftat Blonskas dopningsfall, men enligt L'Equipe kommer Blonska att bli av med sitt sjukampssilver. Den medaljen går i stället till amerikanskan Hyleas Foutain och ryskan Tatjana Tjernova får bronset. Guldet vann Blonskas landsmaninna Natalija Dobrynska.

Blonskas plats i längdfinalen lär gå till nigerianskan Blessing Akagbare.

Lars Markusson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS